Стартира 21-то издание на Киномания

Pinterest LinkedIn +

На 2-ри ноември в зала 1 на НДК беше даден старт на актуалното издание, на филмовият фестивал Киномания. В рамките на 27 дни, събитието ще предложи над 70 филмови заглавия, повечето от които ще могат да бъдат видяни от зрителите единствено в рамките на фестивала.

Христо Друмев, директор на НДК, Надежда Захариева, зам.-министър на културата и френският посланик, Етиен Монтен дьо Понсен, откриха кино форума, който "трябва да се отбележи, за първи е спонсориран и от Министерството на културата и Столичната община", посочи в уводните си думи Друмев.

Киномания 2007 стартира с амбициозния проект “Всекиму своето кино” (To Each His Own Cinema) - филм, направен в чест на 60-то издание на най-престижния европейски кино фестивал – в Кан и е по идея на неговия президент – Жил Жакоб.

Проектът представлява 3 минутно лично обяснение в любов към "великата илюзия" на 33-ма водещи кино режисьори сред които братята Коен, Дейвид Кронънбърг, Роман Полански, Вим Вендерс, Андрей Кончаловски, Гюс ван Сант, Уон Кар Уай и др.

"Специални гости на таз годишното издание на кинопанорамата ще бъдат Антонио Бандерас, Дейвид Линч, Патрис Льоконт и световно известния прокурор Карла дел Понте", заяви още при откриването директорът на НДК.

Особен акцент на Киномания 2007 е френското кино, което освен със седемте филма в рамките на официалната програма, ще бе представено и чрез панорама на режисьора Жак Деми (JacquesDemy), майстор на мюзикъла и романтичната комедия, в чиито филми блести звездата на Катрин Деньов (Cathrine Deneuve).

Сподели.