Станислав Яневски пред Avtora.com: Славата покрай "Хари Потър" ме хвана неподготвен

Pinterest LinkedIn +

Работилницата за магии на "Хари Потър" се оказа сбъднато вълшебство за един българин. С ролята на Виктор Крум, Станислав Яневски получи не само световна слава, но и пропуск за голямото кино.

Докато oчаква снимките на поредното си предизвикателство - Moments of Life, определящият се най-вече като гражданин на света актьор разказа пред Avtora.com за разликата между чуждите и българските филми, мечтите си в кариерата и извън нея, и разбира се - за "Хари Потър".

Василен Димитров: Г-н Яневски, защо бяхте "убит" в "Под прикритие"? Заради друг ангажимент ли? 

Станислав Яневски: Така трябваше да стане по сценарий, не заради ново предложение. Моят герой - Гелето бе набеден в предателство към шефа си Джаро. Той обаче реши да избяга, вместо да говори с него и това му коства живота. А като цяло, явно чистката трябваше да започне от някъде и именно моят персонаж бе първият избран.

.: Предположих, че може да е заради снимките на Moments of Life, чиято премиера е предвидена за 2013-а година? 

Станислав Яневски: Не, снимките все още не са започнали. Към този момент, всичко е в процес на изчакване. Продукцията всъщност е сбор от различни истории, вплетени в една обща. Случват се различни минифилми, които нареждат един голям пъзел, който ще се разплете едва на финала на лентата. 

.: Вашата роля голяма ли ще е? 

Станислав Яневски: Ролята ми е двойна, ще трябва да играя два тотално различни героя. Първият е по-скоро отрицателен, а другият положителен, но и леко мистичен. Определено много сериозно предизвикателство. 

.: С какво спечелихте доверието на режисьора Педро Чавес?

Станислав Яневски: Запознахме се на едно събитие в Холандия – "Светът на Елфите". Беше ми показал няколко негови разработки по различни сценарии. След като си поговорихме, призна, че вижда голям потенциал в мен и от приказка на приказка се стигна и до въпросното предложение.

.: Кои са другите проекти, в които ще участвате? 

Станислав Яневски: Имам предложения, но нямам право да говоря, преди договорът да стане официално факт. Ако се стигне дотам, ще се чуе при всички положения. 

.: Разкажете за Resistance - другият филм, в който се снимахте скоро, но за него у нас се е писало твърде малко. 

Станислав Яневски: В Resistance играя Бернард, който е дясната ръка на командира на група, окупирала уелското градче Абъргавени. Това не е е класически военен филм с типичните ужасяващи и батални сцени на фронта, по-скоро се разказва за чувствата на хората, участващи в битките. Разкриват как без да са имали никакво желание да излязат на бойното поле, са били въвлечени в това. Моят герой е показан и извън светлината на войника, макар да е безкомпромисен, извършил най-много убийства от всички персонажи. Към този момент Resistance се приема много положително във Великобритания, има ласкави оценки и от критиката.


.: Ще ви липсва ли героят, с който нашумяхте в световното кино - Виктор Крум от хитовата поредица за "Хари Потър"? 

Станислав Яневски: Няма как да ми липсва, защото никога няма да спре да съществува. Манията е развита до такава степен, че вече има цял детски парк, посветен на "Хари Потър" в Орландо, посещаван от милиони ежегодно. Виктор Крум е неотменна част от фентъзи сагата и продължава да живее в книгите, различните DVD рилийзи и сърцата на феновете.

Тук може би ще е любопитно да кажа, че на нас, актьорите, често ни се налага да пътуваме по света с цел срещи с почитателите. Това е поет от нас ангажимент до живот. Винаги е приятно да видиш колко много хора се радват на това, което си създал съвместно с целия екип на даден проект. 

.: В този смисъл, като че ли славата от "Хари Потър" ви хвана неподготвен? 

Станислав Яневски: В началото дори не осъзнавах за какво точно става дума, за колко мащабен проект и че с него ще придобия световна слава за толкова кратко време. Никога не съм бил звездоман, не съм се захласвал по това да съм адски известен и т.н., затова и не се бях замислял. След като ми се случи, успях да осъзная отговорността. Вече си пример за много хора. 

.: С какво ще запомните първия си снимачен ден от "Хари Потър"? 

Станислав Яневски: Снимахме в лабиринта. Обстановката беше влажна, мрачна, опушена и много напрегната. Първото нещо, което трябваше да изиграем, беше битката между Виктор Крум и Седрик. Бяхме доста сковани, след което Майк (Нюел, режисьорът) дойде и ни обясни какво иска от нас. Направи го по възможно най-ексцентричния начин. Падна на земята, започна да се търкаля, да си играе с нас, да ни бута в храстите на лабиринта. Показа ни, че иска преди всичко да се забавляваме. Получи се. 

.: А как приехте новината, че сте избран за ролята на Виктор Крум? 

Станислав Яневски: Отдавам го на съдбата. Просто е трябвало да се случи. Случайни неща в живота няма, за всичко има причина. Наистина, да бъда избран точно аз, бе голям шанс. Отне доста време и дебати с колежа, за да ме допуснат на среща с екипа. Затова се наложи да пратят кола, която да ме закара до студията. Срещнах се с Майк, той ме хареса. После всичко си дойде на мястото. 

.: Даниел Радклиф, Ема Уотсън и другите звезди от поредицата - как ги определяш? Леко надменни, типично за звезди от такъв ранг или по-скоро земни? 

Станислав Яневски: Никога не са се държали високомерно. Напротив. Те са изключително земни и приятни хора. Ние сме приятели, дори добри приятели, а когато сме сред феновете, винаги се стараем да им отдадем максимално внимание. 

.: С кои други популярни имена сте близки? 

Станислав Яневски: Много известни актьори бих определил като приятели. Всички, с които сме в контакт от "Хари Потър", включително продуцентите и режисьорите, с които сме работили. Екипът на всички филми, в които съм участвал до момента - също. Чувам се с колегите си от Resistance, с Андреа Райсбороу, Илай Рот, Бижу Филипс и други от Hostel 2. Няма как да не станем близки, все пак работим и прекарваме доста време заедно и това оказва влияние.

.: Снимали сте си и в чуждестранни и в български продукции. Каква е разликата?

Станислав Яневски: Имал съм възможност да работя няколко пъти по различни проекти в България. Вече дори трудно мога да определя разликата. Всички са професионалисти и когато човек се старае да извади най-доброто от себе си, това винаги си личи и в крайна сметка се получава страхотен финален продукт.

Разликата в отделните продукции, независимо къде се снимат, е една-единствена. Всичко зависи от бюджета. Колкото е по-голям, толкова по-лесно се случват нещата. Малкото средства водят до напрежение, липса на време, усложнения. 

.: Не очаквахте ли по-голяма роля в "Под прикритие", имайки предвид популярността ви? 

Станислав Яневски: По принцип, първоначалната роля, за която се явих в "Под прикритие" беше друга и доста по сериозна, но впоследствие се промени концепцията и вече не се вписвах в образа. Ролята на Гелето не беше от най големите, но за мен беше чест да бъда част от екипа на филма. Не останах незабелязан. 

.: Кинокритиците и зрителите говорят за възраждането на българското кино. Вие подкрепяте ли тази теза?

Станислав Яневски: Дълги години родното кино страдаше от липса на средства, техника и т.н. Сега, когато се раздвижи, мога смело да кажа, че си личи колко невероятни таланти притежаваме във всяка една сфера на седмото изкуство.

Хората често ни критикуват, но никога не трябва да се забравя, че всяко начало е трудно и че нещата могат да стават все по-добри. Вече имаме не един или два нови, модерни филма, сериали и други проекти, които ако сравним, се развиват положително с времето.


.: Напоследък, в  България започнаха да се снимат мащабни продукции като "Непобедимите", "Конан Варварина", да идват такива имена като Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Джейсън Стейтъм. Ще ви видим ли в подобна продукция?

Станислав Яневски: Въпрос на време е. Мащабните продукции се снимат тук по ред обясними причини. Дълги години една от най предпочитаните дестинации за снимки бе Прага, Чехия. Обяснението бе, че работната ръка е по евтина и така бюджетите се оказват достатъчни за по-добър филм.

Ние имаме, както много добри кадри като екип, така и прекрасни актьори. Разполагаме с уникални природни дадености, а и с по-евтина работна ръка. Те ни правят предпочитана дестинация за снимки. 

.: Страхувате ли се, че физиката може да ви вкара в стереотипни образи? 

Станислав Яневски: Не, нямам подобни притеснения. А и честно казано, винаги съм предпочитал да влизам в амплоато на типичен екшън герой. Добрата физика се предпочита. Филмите също имат своята мода, а по-здравите момчета ги има почти навсякъде. Моето хоби е да тренирам и държа на тялото си, а до момента няма проект, в който да не са оценявали това, че поддържам мускулатурата си. Иначе ограничение в ролите винаги ще има, но и това, както и всяко друго нещо си има и положителни, и отрицателни страни. 

.: Как избирате проектите, в които да участвате? 

Станислав Яневски: Консултирам се с хората, които ме представляват. В България - SIA, във Великобритания - Curtis Brown. Стига ролята да ми допадне и да предложат договор, който да се хареса на представителите ми, всичко е наред. 

.: Филмът, в който винаги сте искали да играете? 

Станислав Яневски: До момента съм имал късмета да играя персонажите, за които съм се надявал. След "Хари Потър" ми се искаше много да играя във филм с повече динамика, екшън, бойни сцени. Тогава се появи и Hostel 2. Имах желание да играя във военен филм и бях избран за Resistance. Надявам се да получа роля в мафиотска продукция и дойде предложението за "Под Прикритие". Сега ми се иска нещо от типа на "Конан Варварина" или "Троя". Криминални екшъни винаги ще харесвам. 

.: А нямате ли желание да се пробвате на театрална сцена? 

Станислав Яневски: Театралната сцена не е за мен, аз съм актьор за екрана. Театърът изисква много по-различна игра. 

.: Любим режисьор, актьор, филм? 

Станислав Яневски: Всеки режисьор, с който съм работил, ми е приятен. Бих се радвал да работя с Майк Нюуел отново, все пак той беше първият режисьор, за мен. Толкова много филми съм гледал вече, но един от последните, които ме впечатлиха е Letters to Juliette, романтичен филм.Харесвам много и "Последният самурай". От актьорите се възхищавам на Джони Деп, Джак Никълсън, Джон Траволта, Робърт Де Ниро, Ал Пачино. 

.: Ако не бяхте станал актьор, какъв щяхте да сте? 

Станислав Яневски: Най-вероятно щях да стана икономист, това ми е висшето образование. 

.: Любимо хоби извън киното?

Станислав Яневски: Да тренирам във фитнеса, да ходя в планината, за риба, да практикувам екстремни спортове. Като всеки мъж се интересувам от новите технологии, автомобили, мотори, от жените, разбира се. И във връзка с последното, имам си приятелка, с която сме щастливи заедно. 

Сподели.