Sony Ericsson Xperia arc: лидер сред смартфоните

Pinterest LinkedIn +

Една от най-приятните изненади по време на CES 2011, що се отнася до мобилните телефони, определено бе Sony Ericsson Xperia arc.

Мощната камера, прекрасният 4.2-инчов екран, новата версия на Android и голямото внимание, отделено на малките детайли, правят този модел наистина един уникален продукт. И с пълно право някои анализатори определят този смартфон като първият на Sony Ericsson, който от самото начало се възприема от публиката позитивно и без никакви възражения.

Феновете на тази марка телефони от много време очакват появата на истински лидер на Android смартфоните. Миналогодишният смартфон Xperia X10 определено стана първенец в много отношения, но остарялата програмна платформа не му позволи да бъде лидер. Не така обаче, стоят нещата със Sony Ericsson Xperia arc. Трябва да се отбележи, че той използва последната версия на операционната система Android - 2.3, а апаратна платформа е Qualcomm Snapdragon с 1 GHz централен процесор.

Дизайн и размери

Дизайнът е една от най-силните страни на Xperia arc. Започваме с това, че моделът е един от най-тънките смартфони на пазара с дебелина от 8.7 мм. Той е удобен за носене както в ръка, така и в джоба на дрехата, но ключова особеност при него е леко издутата форма на корпуса. Определена роля за ергономиката играе и покритието му.

Sony Ericsson Xperia arc ще бъде достъпен в сребрист и черен цвят. Под екрана на модела се намират стандартните бутони Home, Menu, Back, както и копчето за управление на силата на звука, за включване на камерата (на дясната странична част). Не може да не се отбележи теглото на апарата, което е само 117 гр. Това е един доста добър показател за устройство с 4.2-инчов екран.

Екран и камера

Дисплеят на модела Sony Ericsson Xperia arc се нарича Reality Display - една от най-новите технологии наред с Retina Display, Clear Black LCD и Super AMOLED. Тук е използвана TFT матрица с разделителна способност 854х480 пиксела и възможност за изобразяване на 16 милиона цвята. Цветопредаването и яркостта са на високо ниво, а ъглите на преглед - 170 градуса по всички направления. Екранът на модела има специално защитно покритие, което действително предпазва дисплея от издрасквания и повреди. Заради него на пръв поглед изглежда, че екранът е разположен по-близо, но в същото време се осигурява една по-качествена картина.

Още един, не маловажен момент, е използването на технологията Mobile Bravia Engine, отговаряща за програмната обработка на картината преди изобразяването й на екрана. От Sony Ericsson са се отказали от "конкуренцията на пикселите" и са се съсредоточили върху добиването на максимално качество на картината при снимките. Камерата на модела е 8-мегапикселова и прави фотоси в разделителна способност 3264x2448 пиксела. Освен това, в използваната матрица е Sony Exmor R, като основната задача на тази технология е осигуряването на максимална обработка на детайлите в условия на не достатъчно осветление. Камерата на апарата действително създава снимки с много високо качество. Тя записва също така и видео с разделителна способност 1280х720 пиксела при скорост 30 кадъра в секунда.

Интерфейс и софтуер

Xperia arc, както вече стана ясно, работи с операционна система Android 2.3. Графичното изпълнение на интерфейса е прекрасно, същото може да се каже и за цветовата гама и дори най-малките детайли. С помощта само на един жест, на екрана може да се въведе иконката на необходимото за потребителя приложение. Главното меню е с хоризонтална ориентация. Важно нововъведение обаче, е възможността за групиране на приложенията по азбучен ред, според честота на използване или в произволен ред. В долната част има бутони за бърз достъп до основните функции, както и две папки, в които е възможно да се установят иконки за бърз достъп.

Sony Ericsson Xperia arc е модел, който изглежда повече от многообещаващо. Той има великолепен дизайн, тънък корпус, отличен екран и камера със съвсем не лоши показатели. Устройството разполага и с удобен интерфейс, който значително улеснява работата на потребителите.

Сподели.