София разказва – дай й думата

Pinterest LinkedIn +

Шшш, чуваш ли? София ти говори! Тихо ти шепне или весело ти подвиква. Разкрива ти тайни или просто радостно кръжи около теб, изпаднала в еуфория. Смее се, плаче, страда, играе си като дете, любопитства, пее, свири, бръмчи, потраква забързано с токчетата си, шумоли в безпорядък или романтично си тананика. Или просто мълчи, а тишината ѝ ти казва всичкo.

Такава е тя - обича да говори. И само ако спреш за малко и решиш да я изслушаш, ти гарантираме, че това няма да бъде загубено време. Дори ще ти се иска да имаше още много свободни часове. Защото звуците на София ще те накарат да се замислиш, ще те вдъхновят, ще те разсмеят, ще те успокоят или може би ще те развълнуват...

Провери! Дай й думата.

Вслушай се в песента на трамваите по "Графа" и в детската приказка, която разказват малчуганите в градинката пред "Седмочисленици". Чуй как София се смее от скейтърския парк до НДК или от този до "Хилтън". Или, чакай... спри! Огледай се. Чуваш ли? Говори ти сериозно и делово от площад "Цар Освободител". И ти шепне влюбено от Борисова градина. Разказва ти шумно и артистично от "Раковска". Провиква ти се забързано и нервно от Орлов мост. Всяка минута, всяка секунда мени настроенията си. Искаш я тиха? Почти никога не е такава. И все пак... все някога. Все някъде. Открий къде! Там се вслушай в тишината. И в думите, които премълчава.

Да, София говори. Говори й и ти. Разказвай й. За да те запомни. За да те повтаря. Стани част от ехото на улиците й, от усмивките във въздуха й или от сълзите по тротоарите й. Защото просто да живееш в града си вече е отживелица.

Преживявай го. Изживявай го. Слушай го. За да го разбираш.

Някои вече го направиха. Звуците на столицата вдъхновиха Philips CitiScape за създаването на един уникален проект, носещ името Саундтракът на града. Те чуха, преживяха и разбраха София, благодарение на ето тези страхотни български музиканти - Бат Венци от Ъпсурт, певицата Рут Колева, Мартен Роберто и SAVA от Camp Sessions. Четиримата изследваха някои от ключовите местенца на града, за да чуят и запишат най-интересните истории, които разказват те.

Чуй ги и ти. София има какво да ти каже. Бъди следващият й слушател.


Сподели.