"Случаят Кюри" – нов български детски игрален филм с 4 плъхчета (трейлър)

Pinterest LinkedIn +

Детското кино в България може и да е в застой, но все пак съществува! Поредно доказателство за това е и новият български детски игрален филм "Случайт Кюри". В центъра на сюжета е главният герой на филма – 8-годишният Тони, който извършва поредния си научен експеримент с мишката Мария Кюри.

Целта му е да се яви на Националния фестивал на науката и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса. Сценарият е вдъхновен от реалния Софийски фестивал на науката, на който се провеждат различни научни опити и лекции с основен фокус към децата.

Един от главните персонажи във филма – мишката Мария Кюри – всъщност не е мишка, а бяло плъхче албинос от породата Спренг Доли. Бяло, с розовочервени очи. Специално за снимките на филма зоологът Стоян Лазаров и неговия син Петко са отгледали и дресирали общо 4 плъхчета. Продукцията е разполагала с три основни и идентични опашати дубльора, за да могат да се сменят и да не се претоварват по време на снимки. Имало е и четвърто по-дребно плъхче за по-близки кадри. Те са били дресирани да отговарят на името Мария Кюри, както и да обхождат заучен маршрут на придвижване, съобщават създателите на филма.

Режисьорът и неговят екип са предпочели плъхчета пред истинските мишки, защото са много интелигентни и социални. 

Естествено, филмът има и саундтрак. Музиката в него е дело на композитора Георги Стрезов, а екипът и музикантите, нужни за реализацията му, надхвърлят броя на снимачния екип. В "Случаят Кюри" зрителите ще се насладят на оригинални композиции, а в кулминационната сцена на филма ще прозвучат фрагменти от класиката на Чайковски "Лебедово езеро".

Широкото разпространение на филма в България на голям екран стартира от 18 май 2018 г. По щастливо стечение на обстоятелствата, без това да е търсено от авторите, точно тази дата е оградена в календара на Тони за дългоочакваното от него събитие на Научния фестивал на науката.

Вижте новия трейлър на "Случаят Кюри":

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.