Sky Ferreira - новото сияние на музикалния хоризонт

Pinterest LinkedIn +

Има изпълнители, които изглеждат орисани да станат звезди на музикалната небесна карта, но този процес понякога е плавен и отнема известно време. Горе-долу такъв е случаят със Скай Ферейра (Sky Ferreira), която след излизането на дългосвирещия си дебют Night Time, My Time все още е едва в зората на своята популярност.

Тя бе "маркирана" от критиката след първите си две EP-та As If! (2011) и Ghost (2012) не само заради качеството на музиката, а и заради артистизма и сексуалната енергия, които бликат от нейните клипове и визия.

Скай Ферейра е на 21 години и има цялото време на света, за да наследи подобаващо една икона, която дълго време провокираше със своята обаятелност - Деби Хари (Debbie Harry) от Blondie.

Сравненията между двете няма как да са случайни. Деби Хари бе сред тези, които поставиха бунтарската природа на жените на пиедестал през 70-те и 80-те. Феминизмът на пънкарливата легенда проби по времето на доминирания от мъже поп/рок, което си бе една мини сексуална революция.

А Скай Ферейра е толкова разкрепостена, че на обложката на Night Time, My Time лъсна топлес. Според нея обаче голотата не продава повече албуми - твърдение, което изглежда е самата истина. Защото иначе Night Time, My Time нямаше да дебютира под номер 45 в Billboard, а под номер 1 с четвърт милион копия.

Музикалната ниша, към която се е насочила Скай Ферейра, засега е необработена (или по-скоро изоставена). Тя опитва да обере най-доброто от ню уейва и синтпопа на 80-те и 90-тарския гръндж, поръсени с нежността на Lana Del Rey.

Имидж, базиран на ретро елементи, се гради по-бавно, особено като се има предвид, че повечето влияния на Скай Ферейра идват от времена, в които тя не е живяла. Дори заглавието на албума Night Time, My Time е вдъхновено от думите на Лора Палмър - героиня от шедьовъра на Дейвид Линч (David Lynch) - Twin Peaks: Fire Walk With Me, излязъл точно в годината на раждането на певицата - 1992.

Разбира се, изкуството е вечно и Скай Ферейра заслужава само адмирации, че е прегърнала това вдъхновение при създаването на албума си, което може да се види дори във видеото към едноименното парче.

Night Time, My Time съвсем заслужено си спечели от критиката много похвали беше включен в куп класации на най-добрите проекти за 2013 година. Самият албум е доста по-различен от предхождащите го EP-та, което демонстрира израстването на Скай Ферейра не само като изпълнител, но и като автор на песни.

Чаровната певица обаче заслужава далеч по-голяма аудитория и ще я получи. Тя (заедно с шведките Icona Pop) ще подгрява турнето Bangerz на Майли Сайръс (Miley Cyrus), включващо 38 дати в Северна Америка. Двете вече демонстрираха близост в Twitter и Instagram, а предвид истерията около туъркинг кралицата силно се надяваме Скай Ферейра да засияе на хоризонта, а не да заблести, защото силната светлина е заслепяваща и вредна.


Сподели.