Скандалният скулптор Даниел Едуърдс извая гол бюст на Ейми Уайнхаус

Pinterest LinkedIn +

Скандалният американски скулптор Даниел Едуърдс, който през август разпространи фотографии на една от последните си творби, илюстрираща тийн идолите Селена Гомез и Джъстин Бийбър в цял ръст с напълно голи, съединени в торса тела, подобно на сиамски близнаци, отдаде почитта си на Ейми Уайнхаус (Amy Winehouse), изработвайки бронзов бюст на покойната британска соул звезда.

В официалното прессъобщение, разпространено до медиите, Едуърдс обяснява, че е решил да създаде творбата в отговор на настояването на много нейни фенове във Facebook тя да бъде обезсмъртена под някаква форма на изкуство.

Наречена Memorial Portrait for Amy Winehouse, скулптурата изобразява носителката на пет награди Grammy, която според първите токсикологични анализи не е починала от свръхдоза, с характерната за нея прическа тип "пчелен кошер", в която са вплетени няколко цвята лилии и е кацнала малка пойна птичка. Както може да се предположи, тялото й е голо, а скелетът й "прозира" през "кожата".

По думите на 46-годишния творец, сред чиито най-известни произведения са Monument to Pro-Life: The Birth of Sean Preston (родилни мъки на Бритни Спиърс), Suri's bronzed baby poop (бронзова реплика на фекалиите на първородната дъщеря на Том Круз), Fidel Castro's Deathbed Portrait, наред със статуи на (мъртвите) Парис Хилтън и принц Хари, и бюст на Сенатор Хилари Клинтън, "портретът на Ейми е посветен на всички онези, страдащи от пристрастявания и хранителни разстройства".

Той твърди, че винаги е искал да я овековечи в скулптура, но е чакал да настъпи моментът, "в който тя ще остави част от проблемите зад гърба си. В моите представи, тя бе изящна принцеса от приказките, чакаща нейния принц, който така и не дойде да я спаси от славата и зависимостите. Тя ме накара отново да се заслушам в съвременната музика".

Сподели.