Ще се справят ли Apple без лидера си Стив Джобс?

Pinterest LinkedIn +

Новината, че основателят на Apple - Стив Джобс се оттегля от поста си на основен криейтив шеф, предизвика сериозен отзвук в технологичните среди. Дали мултикомпанията ще може да се справи за в бъдеще без Джобс, или настъпват черни дни за Apple?

Още помня начина, по който Антони Христов от Pixar описа Стив Джобс в интервю за Аvtora.com: "Стив Джобс е човек, който много държи на детайлите. Той е от хората, които винаги имат ясна представа за цялостната картина, но в същото време познава до съвършенство и най-дребният детайл, който я съставлява."

Едва ли бих могъл да открия толкова точни думи, охарактеризиращи гениалния американец. Трудно в момента откривам и такива, с които да опиша новината за рязкото влошаване на неговото здраве.

След като успешно се лекува от рак на панкреаса през 2004 г., Стив Джобс се завърна по феноменален начин на кормилото на Apple и животът му поне до някаква степен се върна в коловозите, в които беше, преди откриването на тумора.


Анимационният блокбъстър Уол-и е само един от хитовете на основаната от Стив Джобс компания Pixar

На 14 януари тази година Джобс пусна официално писмо до служителите на Apple, оповестявайки неприятната новина, че здравословните му проблеми са отново на дневен ред и че за жалост са доста по-сериозни.

Последните налагали неговото оттегляне от поста президент на Apple поне до края на юни. Спекулациите, разбира се, са десетки, но най-вероятна, според мнозина, е възможната поява на ново раково образувание.

За съжаление на Apple и милионите почитатели на компанията, личността на 53-годишния Стив Джобс е  от фундаментално значение за марката и неслучайно, след новината за неговото, поне за момента, временно оттегляне, акциите на фирмата паднаха с над 6%.


Мp3 плейърът Ipod на Apple e настолният дивайс за милиони меломани

Разбира се, всяка компания и нейните инвеститори се интересуват от здравето на своя президент, но при Apple титлата на Джобс е нещо много повече от фигуративно понятие.

Истината е, че той има пръст във всяка една идея за предстоящи продукти и дори начинът, по който въпросните ще бъдат маркетингово представени. Няма да сгрешим, ако кажем, че за много хора Стив Джобс е Apple.

Въпреки че е все още твърде рано да се говори за последствия, в момента инвеститорите на компанията са притеснени, защото историята показва, че Apple задържа информацията, касаеща здравословното състояние на Стив Джобс, възможно най-дълго време.

През 2004 г. от Apple запазиха в тайна от инвеститорите си информацията за тумора на своя лидер до момента, в който той трябваше да легне на операционната маса.


Iphone наложи нови стандарти в определението "телефон"

Разбира се, Стив Джобс планира да следи случващото се с неговата компания от разстояние и ако се налага, да се намесва посредством близка комуникация с временно заместващия го  Тимъти Кук.

Това едва ли е успокояваща новина за силно разтревожените инвеститори на компанията, но поне е някакъв знак, че проблемите на Джобс може и да не са фатално сериозни.

И все пак, злите езици вече спрягат за евентуален постоянен заместник на лидера на Apple вече споменатия Тимъти Кук, както и настоящия маркетингов директор на компанията Филип Шилер.

Колкото обаче и да си говорим за евентуалните последствия от напускането на Стив, почитателите на Apple се интересуват най-вече техният кумир да бъде в състояние да продължи гениалните си проекти, макар и след близо половин година, считано от този момент.


MacBook Air - скадално тънкият нотбук на Apple

За протокола ще споменем, че Стив е баща на четири деца, създател е на Apple и Pixar. Освен досегашен президент на Apple, той е и член на борда на директорите на Walt Disney. Според Forbes, състоянието му възлиза на 5.4 млрд. щатски долара.

Стив Джобс е награждаван и с Национален Технологичен Медал от Роналд Рейгън (президент на САЩ през този период) през 1985 г. и заедно със Стив Возняк е първият, получавал някога тази награда.

През 2007 г. списание Fortune го определи като най-влиятелната бизнес личност въобще. През същата година Сенаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер го въвежда в Калифорнийската Зала на Славата, намираща се в централния Калифорнийски Музей за История, Жени и Изкуство.


Стив Джобс - Човекът-компания

Като крайни почитатели на работата му, ние също се надяваме след шестмесечния оздравителен период, геният на Стив Джобс отново да заработи в познатата ни светлина и още дълги години да ни радва с иновационни продукти, които могат да променят пазарната действителност буквално в рамките на седмици...

Tекст: Ивайло Коралски

Сподели.