"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

Pinterest LinkedIn +

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви очаквания.

Ако досега не сте попадали на романите на полския писател Анджей Сапковски, горещо ви препоръчваме да не подминавате поредицата му. Особено в случай че отдавна не сте чели наистина добър класически фентъзи роман.

Приключенията на Гералт са подходящо четиво за всички фенове на "Игра на тронове". Не само заради интересните исторически препратки и реалистичните персонажи. Действието в книгите на Сапковски е изключително динамично, а неочакваните обрати са наистина непредвидими.

Сезонът на буритеСред многобройните качества на "Сезонът на бурите" няма как да не споменем прекрасния превод на романа, но преди да ви разкажем повече за самата книга, ще ви представим нейния автор. Анджей Сапковски е икономист по образование и носител на множество литературни отличия, сред които две награди на Европейското общество за научна фантастика − "Дейвид Гемел" и "Световна награда за фентъзи за цялостен принос".

Книгите му са преведени на 19 езика, а романите, които го правят световноизвестен, са именно тези от серията "Вещерът". Приключенията на Гералт са екранизирани, превърнати са в комикси и в успешни видеоигри. Netflix пък разработват сериал по поредицата.

"Сезонът на бурите" е колкото свързан с цялата поредица, толкова и съвсем самостоятелен роман. Свързан е, защото героите и светът, в който се развива действието, са същите − добре познати на феновете на поредицата. Но пък сюжетът не е нито продължение, нито предистория на линиите на предишните книги, така че ако досега не сте попадали на романите на Сапковски, "Сезонът на бурите" е идеално начало.

И така, кой е Гералт от Ривия? Един от последните вещери, той е мутант, създаден с алхимия и магия. Иначе казано − нечовек, макар да притежава повече човешки качества от повечето хора, с които го среща професията му. А той е наемен убиец.

Вещерският кодекс забранява убиването на хора и едновременно с това задължава вещерите да защитават всички от чудовища и зли твари. Макар че понякога хората са далеч по-опасни и в пъти по-жестоки. Така че на Гералт понякога му се налага да нарушава кодекса.

Остроумен и ироничен, Анджей Сапковски създава един необикновен свят, в който скандинавският фолклор и славянската митология се преплитат с полската история, а резултатът е завладяващ. Атмосферата съвсем умишлено напомня за европейското средновековие, само че към дворцовите интриги и борбите за територия между малки кралства с алчни и амбициозни владетели е прибавена и доза магия.

Гералт няма нищо против магията, но не харесва магьосници. Тяхното отношение към вещерите също не е особено положително. Основният проблем на вещера обаче е, че магьосниците са егоистични, алчни за власт, подли и безскрупулни. И не се колебаят да си послужат с изнудване, за да го принудят да приеме да работи за тях. Защото този път са създали чудовище, което не могат да контролират.

Задача, с която вещерът би се справил много по-лесно, ако мечовете му не бяха откраднати. Дали обаче ще успее без тях? 

"Сезонът на бурите" е от онези романи, в които няма положителни персонажи. Никой не е само добър. Съвсем в духа на класическото фентъзи обаче изобилието от напрегнати битки и неочаквани обрати ще ви държи в постоянно напрежение и сме сигурни, че дори това да е първият роман на Сапковски, който ще прочетете, няма да бъде единственият.

Най-прекият път към него е ТУК.

Сподели.