СЕМ спря излъчването на някои руски телевизии в България

Pinterest LinkedIn +

Съветът за електронни медии реши временно да ограничи излъчването на някои руски телевизия на територията на Република България. Като причини от СЕМ изтъкнаха грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна.

Освен това от СЕМ посочват и други фактори, довели до това решение, сред които предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна, включително и оповестените в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 27 февруари 2022 г. мерки за забрана на руските програми "Russia Today" и нейните производни и "Спутник" и производните;

Под внимание са взети и предложенията от Министерство на външните работи на Република България за предприемане на координирани ограничителни мерки спрямо Руската федерация, включително по отношение на руската пропаганда и дезинформация.

От СЕМ са имали предвид и това, че препредаването на територията на страната на чуждестранни програми с руски произход или близки до настоящото правителство на Руската федерация "могат да разпространяват съдържание, подбуждащо към омраза, дезинформация, дискриминация, нетолерантност, за да оправдаят военните действия срещу Украйна".

Решението подлежи на оспорване в 14-дневен срок от оповестяването му пред Областния административен съд в София.
Сподели.