Село Лещен – още едно място в България, което спира дъха

Google+ Pinterest LinkedIn +

Тишина и красота. Само тези две думи са напълно достатъчни, за да опишат Лещен. Приказното село е разположено върху южния склон на Западните Родопи, на 200 км. от София. Ако имате нужда да избягате от ежедневието и да дадете тотална почивка на съзнанието си, то това е вашето място.

ВИЖ ОЩЕ: PowerPot 5 – уредът, който превръща лагерния огън в енергия

Първото, което ще грабне сърцата ви, са миниатюрните къщички, построени в ковачевския архитектурен стил и все още пазещи истинския дух на българското село. Къщите са около 30 на брой. От тях 15 са наскоро реставрирани и могат да бъдат наети.

Предварително се пригответе да се влюбите в най-забележителната от тях - Глинената къща, която предлага всички съвременни удобства и може да пренощувате в нея за около 120 лв. 

Къщите и механите са свързани с главната улица в Лещен, което означава, че няма никаква опасност да се изгубите.

 

Сред най-посещаваните архитектурни паметници в Лещен са църквата "Св. Параскева", построена през 1836 година, и Килийното училище. 

Отделете си достатъчно време, за да разгледате и природните красоти в селото, и в никакъв случай не забравяйте фотоапарата. Местата, които задължително трябва да видите, са резерватът "Тъмната гора", местността Синият вир, каньонът на река Канина, скалните образувания Козият камък и, разбира се, Черната скала.

Сподели.