22 Март 2019, 02:02

Седем ключови тенденции в развитието на уеб услугите през 2018 година

Pinterest LinkedIn +

Чат ботовете, виртуалната реалност и опростеният дизайн, еднакво достъпен за мобилни и настолни устройства – това са някои от технологиите и тенденциите, които ще повлияят най-много на уеб сегмента през новата година. Сайтовете и онлайн услугите ще стават все по-интуитивни и опростени за използване, а нови дигитални технологии ще променят представата ни за взаимодействие с потребителите, убедени са от българската уеб агенция Грайнд Уеб Студио. По-долу ще откриете седемте най-значими тенденции, които ще оказват влияние на сектора през 2018 г., според нейния екип.

 

"Плосък" дизайн

През 2018 г. ще наблюдаваме все по-ясно изразена тенденция за опростени уеб сайтове, достъпни еднакво лесно както през настолни компютри, така и на различни мобилни устройства. "Дизайнът ще е по-изчистен и минималистичен, но това не означава, че сайтовете ще са по-малко функционални. Всичко се свежда до по-добрата ползваемост, фокусирането върху важните елементи в даден уеб проект, изчистените цветове и дизайнерски елементи"  − споделя Ивайло Кармазов, съосновател на Грайнд Уеб Студио. Според него това прави браузването по-бързо, лесно и удобно, сайтовете ще се оптимизират по-лесно за онлайн търсачки и в крайна сметка ще са много по-приятни за посетителите.

 

Изразителна типография

Докато дизайнът става все по-изчистен и опростен, разработчиците и дизайнерите ще влагат повече креативност в типографията. Водещият принцип е, че с правилния шрифт една дума може да струва хиляда изображения, и при това без да забавя зареждането на уеб сайта. "Шрифтът ще става все по-важен и за разпознаваемостта и маркетинга като цяло. Днес има примери за световноизвестни компании, чийто шрифт позволява една-единствена буква от името им да се разпознава от потребителите достатъчно ясно, за да си създават асоциация с марката" − добавя Ивайло Кармазов от Грайнд Уеб Студио.

 

Виртуална реалност

Видео съдържанието отдавна се е наложило като основен елемент от модерните уеб сайтове. 360-градусовите клипове и виртуалната реалност обаче тепърва трябва да извървят дълъг път, за да го настигнат. Очакванията на експертите са през 2018 г. тази тенденция да навлезе с пълна сила въпреки по-високата цена на подобни клипове. За това ще спомогне и появата на първите приложения, позволяващи по-лесното и достъпно изработване на VR съдържание.

 

Повече движение

Ненатрапващата се анимация в контекста на съдържанието според мнозина ще бъде една от тенденциите на 2018 година. Няма значение дали се използва GIF, или друга технология – и в двата случая вниманието на потребителите се привлича много по-силно от такива елементи и се задържа по-дълго върху тях.

 

Чат ботове

През последните години ние все по-често комуникираме със софтуерни роботи. Възможно е да сте общували с такъв при някой от последните си чат разговори с банка или телекомуникционен оператор. Чат ботовете стават все по-интелигентни и способни да решават различни елементарни проблеми. Можем да очакваме през следващите дванадесет месеца тази технология да продължи да се развива и да навлиза все повече в различни уеб услуги и приложения. В резултат сайтовете ще стават все по-умни, по-добре запознати с предпочитанията на посетителите и по-способни да отговорят на тях без нуждата от човешка намеса.

 

По-лесно взаимодействие

Благодарение на технологии като чат ботовете, гласовия интерфейс и различни други елементи от дизайна, уеб сайтовете ще стават все по-интуитивни и лесни за взаимодействие с потребителите. А последните ще извършват все по-малко действия, за да получат желания от тях резултат.

 

Internet of Things

Тази група технологии обхваща разнообразни инструменти и решения за свързване на предметите около нас с интернет. Тенденция, която постепенно навлиза в нашите домове, офиси, автомобили и цялата градска инфраструктура, достигайки дори до дрехите, бижутата и четките за зъби.

Очакванията са през 2018 г. "Интернетът на нещата" да навлезе по-сериозно в уеб дизайна, позволявайки на различни сайтове да взаимодействат с "умни" устройства. Вече се появяват такива плъгини за най-популярните cms системи, а компаниите от бранша откриват нови начини за внедряването им в своите проекти.

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.