Secret of the Wings - вълшебството, което да те превърне в Питър Пан поне за 77 минути

Pinterest LinkedIn +

През последните няколко години човекоподобни същества като вампири, зомбита и феи, чието съществуване извън фентъзи жанра и митологията не е доказано (!), станаха особено модерни, оживявайки в безброй филмови продукции на големия и малкия екран, във всякакъв жанр, било то за възрастни или за деца. Последните научават имената на най-малко 30 феи от различни поредици, преди да научат буквите от азбуката, и най-често си избират именно образа на фея, когато си раздават ролите в своя въображаем театър с неписан сценарий. И ако представата за всичко това, и още повече за способността на популярните герои да се превръщат в ролеви модели за децата, извиква преди всичко негативни чувства, то, за щастие, има една широкоекранна поредица, която може да бъде описана само по един начин – неземно красива и чиста като детска фантазия. Тъкмо такава, навярно всички вие ще се съгласите, е компютърно генерираната филмова приказка за любимката на Питър Пан – Камбанка, на DisneyToon Studios.

Може би най-същественият елемент в сюжетната концепция, която споделят и трите филма, предшестващи "Тайната на крилете" – оригиналният от 2008 г., Lost Treasure – от 2009 г. и Great Fairy Rescue от 2010 г., e запазен и в четвъртия филм. Сюжетната фабула отново не е плод на противопоставянето на доброто и злото – нито в първите три филма, нито в четвъртия има антагонист, срещу когото главният герой да се изправи, за да защити света от гибел, да речем.

Филмите за Зън-зън са безкрайно интересни заради самата нея и яркия й темперамент, заради приказната красота на света, в който живее, заради магическите способности на всяка една фея и не на последно място - онези моменти, на които децата се смеят, дори след стотния път, в който гледат любимия филм. А родителите им най-малкото се усмихват, стига да не са се предали на грижите и тревогите, заради които човек рано или късно става... възрастен.

И този път Камбанка се впуска в предизвикателство – в осъществяването на поставена от нея самата цел, подлагайки на изпитание изобретателността и упоритостта си – две от най-изявените черти в характера й.

Третата – безграничното й любопитство, също е на преден план и именно тя я тласка към новото й приключение – намирането на тайната на крилете, и по-точно на нейните собствени криле, които мистериозно засияват при навлизането й в Зимната гора. Това е една от териториите в царството на феите на остров Никога, където, разбира се, кракът й не би трябвало да стъпва, но Зън-зън няма да е Зън-зън, ако избере да се вслуша в правилата, вместо да намери начин да докаже, че не важат за всеки.   

За да оцелее в Зимната гора – нещо, което се предполага, че е невъзможно за фея, принадлежаща на топлите сезони, малката русокоска, родена от въображението на Джеймс Матю Бари (автора на "Питър Пан"), а според историята – от първия смях на едно лондонско бебе, трябва да се екипира така, че крилцата й да останат на топло. В противен случай те непременно ще се счупят, а за това лек няма.Първата част от отговора на загадката за сиянието на крилете й съвсем скоро е разкрита, но това не само не слага край на интригата, а напротив. Камбанка ще трябва да конструира нова, необикновена машина, с която да успее да доведе зимата в своите земи. Или поне един малък зимен облак, от който на малка площ да вали сняг, въпреки галещите лъчи на слънцето и без риск за пърхащите наоколо пеперуди.

Коя е нежната красива фея от Зимната гора, която така удивително прилича на Камбанка и заради която Зън-зън иска да излъже сезоните и наруши закона, установен от Кралица Клариса, няма да ви разкрием, за да не развалим изненадата ви. Само ще кажем, че в новия филм се завръщат всички познати лица от предишните. Тук са и петте й приятелки -  Розета, Фиданка (наричана още Сребърна мъгла), Иридеса, Видета и Видия, чийто нрав може и да не е от най-лесните, но още в първия филм бе облагороден така, че между нея и Зън-зън да настъпи разбирателство и споделено чувство за дълг.Дрън и Бобъл, фея Мери и Терънс също имат своите второстепенни роли, докато Кралица Клариса, макар да няма кой знае колко много екранно присъствие, е от особено значение по отношение на сюжета. Тя е замесена в драматична любовна история и участва в първата целувка в поредицата, с което създателите на филма сякаш казват – децата, които гледат филмите за Зън-Зън от самото начало, вече са пораснали с четири години и като че ли не е твърде рано да научат, че независимо дали в света на хората, или на феите, обичта между двама души се изразява именно така.

Относно самата продукция си струва да се спомене, че Secret of the Wings е режисиран от тандема Пеги Холмс, която направи пълнометражния си дебют с The Little Mermaid: Ariel's Beginning от 2008 г., и Бобс Ганауей, но най-вече, че водеща фигура в продуцентския екип на филма е не кой да е, а двукратният носител на Оскар - Джон Ласетър. Той е CCO на Pixar от самото създаване на студиото през 1986 г. (когато Lucasfilm го продава на покойния Стив Джобс) и има принос за осъществяването на всички негови заглавия до момента, като е режисьор на Toy Story, A Bug's Life, Toy Story 2, Cars и Cars 2.В актьорския състав, озвучил героите, също има нови попълнения, като се започне със замяната на Кристън Шеноует с Мегън Хилти в ролята на Розета, която любителите на телевизионните сериали биха разпознали веднага, ако я видят (има появи в хитове като Ugly Betty, Desperate Housewives, Bones и изпълнява главната роля в стартиралия тази година Smash). Зън-зън обаче все така "звънти" с гласа на Мей Уитман, Фиданка – с този на Луси Лиу, а Кралица Клариса – на Анджелика Хюстън.

Двете заглавни песни в Secret of the Wings - We'll Be There и The Great Divide, се изпълняват съответно от Сидни Сирота и McClain Sisters (чиито членове са звездата от A.N.T. Farm на Disney – Чайна Маклейн, и нейните сестри Лорън и Сиера Маклейн). Като пилотен сингъл от саундтрак албума към филма обаче бе издадена песента Time to Mystery, Time to Winter, изпълнявана от Бела Торн, все още по-известна като Сиси от Shake It Up.Като се има предвид, че децата в никакъв случай няма да се задоволят с едно или две гледания на филма на голям екран, за родителите ще е полезно да научат, че Secret of the Wings ще излезе на Blu-ray, Blu-ray 3D и DVD на 23 октомври 2012 г. Имайки го на разположение по всяко време, те би трябвало да понесат по-леко оставащите близо две години до появата на Quest for the Queen – петия пълнометражен филм за Зън-зън и приказното царство на феите.

Сподели.