Scary Movie 5 - за смешната страна на страшното и Лебедово езеро

Pinterest LinkedIn +

Петият филм от франчайза Scary Movie е режисиран от Малкълм Д. Лий (Malcolm D. Lee). Пародията съчетава звезден актьорски състав и малко брутален хумор със забавни препратки към добре познати кинозаглавия.

Scary Movie 5 (Страшен филм 5) едва ли ще промени мнението на онези от вас, които не харесват предишните части на поредицата. Ако сте фенове на франчайза обаче със сигурност няма да останете разочаровани. Особено ако сте гледали филмите, послужили за основа на пародията, и нямате нищо против грубия хумор.

Като всеки уважаващ себе си страшен филм Scary Movie 5 залага на доказано зловещи съставки - хижа в гората, подивели деца, свръхестествени сили, зли демони, говорещи маймуни и балерини.

Няма как да не признаем, че макар понякога да са наистина зловещи, в повечето случаи хорър филмите могат да бъдат доста еднотипни в средствата, които използват. Факт, който създателите на Scary Movie не пропускат да отбележат.

Въпреки че в лентата със сигурност ще откриете недвусмислени препратки към доста други филми, основен обект на пародията е актуалният хорър Mama (Мама). Точно като персонажите на Джесика Частейн (Jessica Chastain) и Николай Костер-Валдау (Nikolaj Coster-Waldau) - добре де, почти като тях - Дан (Саймън Рекс) и Джоди (Ашли Тисдейл) се местят в нов дом, за да отглеждат децата на трагично загиналия брат на Дан.

Заедно с малките полудиви момиченца и невръстното им братче в къщата се настанява и зловеща жена-демон.

Децата обаче са само едно от предизвикателствата пред двойката, чийто родителски усет клони към нула. Принудена да се откаже от обичайния си начин на живот, за да се грижи за тях, Джоди решава да се върне към някогашните си занимания с балет. Постановката, естествено, е Лебедово езеро, а препратките към Black Swan са недвусмислени и сериозно прекрачват границите на добрия тон.

Дан също е изправен пред доста трудности. Експериментите с примати, чиято интелигентност се опитва да повиши с помощта на лекарство, не дават очакваните резултати, странните инциденти в къщата буквално му се стоварват на главата ежедневно, а домашната помощничка настоява да потърсят помощта на екзорсист.

След като дори тази намеса не дава резултати, Джоди решава да опита с различен подход. Резултатът е едно доста симпатично намигване към филма Inception. След още няколко абсурдни перипетии и сериозна доза груб хумор всичко приключва с happy end и дори с поука, макар и доста нетрадиционна.

Режисьор на Scary Movie 5 е Малкълм Д. Лий (Malcolm D. Lee), познат с работата си над комедията The Best Man, пародията Undercover Brother, Soul Men със Самюел Джаксън (Samuel L. Jackson) и комедийния сериал Everybody Hates Chris.

Продуцент и съсценарист на филма е Дейвид Зукър (David Zucker). Повечето от вас вероятно знаят, че освен сценарист и режисьор на предходните две части на Scary Movie той е създател на хитовите комедии The Naked Gun.

Главните роли са поверени на Саймън Рекс (Simon Rex), когото не за първи път виждаме във филм от франчайза, а вероятно сте гледали и в доста комедийни сериали, и Ашли Тисдейл (Ashley Tisdale), позната с ролите си в High School Musical и сериалите Hellcats и Sons of Anarchy.

С кратки, но запомнящи се появи към актьорския състав на лената се присъединават и Чарли Шийн (Charlie Sheen), Линдзи Лоън (Lindsay Lohan), Снуп Дог (Snoop Dogg), Кейт Уолш (Kate Walsh) и Майк Тайсън (Mike Tyson).

Сподели.