Съвети за онлайн търговците преди Черния петък

Pinterest LinkedIn +

Макар че произхожда от САЩ, през последните години Черният петък (Black Friday) се налага с бързи темпове в редица страни по света и България не прави изключение. Първият петък, следващ американския празник Ден на благодарността, традиционно е свързан с началото на пазаруването преди коледно–новогодишните празници. Търговските вериги и онлайн магазините по традиция предлагат огромни отстъпки и пазят за този ден някои от най-изгодните си оферти. Ако при първите обаче това се изразява в огромни опашки, то при вторите може да доведе до срив на сайтовете поради неочаквания ръст в посещаемостта. Най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ споделя няколко съвета, които могат да бъдат от ключово значение за онлайн търговците за посрещане на нарасналия интерес по време на Черния петък.


Какво да очакваме?


Създайте си максимално реалистични очаквания за посещаемостта. Колко е нормалната посещаемост на сайта ви? Какви допълнителни рекламни бюджети ще бъдат изхарчени преди Черния петък? Какви продукти ще има на промоция и с какви отстъпки? Какви комуникационни канали ще използвате и как аудиторията в тях може да се проследява? Бъдете в постоянна комуникация с маркетинг отдела и се опитайте да прогнозирате максимално точно очаквания ръст на потребителите.


За колко посетители е подходящ вашият хостинг план?


Поинтересувайте се за каква посещаемост е подходящ хостинг планът, който използвате в момента, и помислете дали не е по-добре да преминете на друг план. Важно уточнение е, че в случая става въпрос за броя зареждания на страници, а не броя на реалните посещения. Така например хостинг пакетът СуперСтарт работи оптимално при около 12 000 зареждания месечно, СуперПро – при 36 000 зареждания месечно, а СуперХостинг – при 100 000 зареждания месечно.


Процесорно време


Друг важен показател при работата на сайта е използваното от него процесорно време. Информация за него можете да получите в клиентския профил в СуперХостинг.БГ. След като проследите как се променя то в нормални дни и в дни, в които реализирате повече продажби, можете да прецените кой пакет споделен хостинг или Managed VPS услуга ще е подходящ, за да посрещне натоварването през Черния петък.


Полезни оптимизации


Можете да намалите показателя "процесорно време" и да ускорите своя сайт като оптимизирате SQL заявките в базата на сайта, активирате модул за оптимизиране на PHP кода (като APC, Opcache или eAccelerator), активирате новата версия 7 на езика PHP, стартирате някоя от кеширащите технологии Memcached или Redis, както и програма тип web accelerator като SuperCache. Добра идея е също да си активирате сигурна HTTPS връзка на своя сайт, която ще позволи неговите посетители да се свързват чрез по-новия и по-бърз протокол HTTP/2.


Повече информация за подготовката на електронен магазин за Черния петък е достъпна на следните адреси:


https://blog.superhosting.bg/are-you-ready-for-black-friday-part1.html

https://blog.superhosting.bg/are-you-ready-for-black-friday-part2.html

Сподели.