Samsung WB110 – супер зум камера с 26-кратно увеличение

Pinterest LinkedIn +

Така наречените "ултразум" компактни камери, макар и да не предлагат толкова гъвкави функционални възможности и безкомпромисно качество на изображенията, колкото големите си DLSR алтернативи, се радват на завидна популярност сред широката маса потребители.

Понякога ще срещнете тези модели класифицирани като "bridge" (преходни) фотоапарати, тъй като до неотдавна (т. е. до появата на компактните камери със сменяем обектив) те бяха свързващото звено между най-достъпния "point and shoot" клас и ниския DSLR сегмент.

Въпреки че към днешна дата този дял на пазара вече не е толкова гъсто населен, все пак не е и напълно забравен, а новият WB110 на Samsung e доказателство за това. В негово лице ще откриете класически "супер зум" компактен фотоапарат, "въоръжен" с обектив, предлагащ внушително 26-кратно оптично увеличение.

Камерата използва CMOS матрица с резолюция от 20.2 мегапиксела, но с типичния за този клас камери форм фактор от 1/2.3 инча. Обективът на WB110, макар и с впечатляващи зум възможности, не може да се похвали със светлосила – минималната бленда на най-късото фокусно разстояние от 22.3 мм е едва f/3.1, а в най-дългия му край – f/5.9.

Това, което липсва на вградения обектив, WB110 компенсира с диапазон на светлочувствителност на сензора – от ISO80 до 3200. Освен това апаратът е снабден с двойна система за стабилизация на изображението – нещо, което е добре дошло предвид огромното увеличение, което предлага.

Приятна екстра е и опцията за автоматично регулиране на яркостта на вградения 3-инчов LCD визьор. Така че ако снимате под пряка слънчева светлина, дисплеят ще е максимално осветен, за да кадрирате с негова помощ без затруднения, а когато няма нужда от толкова силна подсветка, камерата ще я намали, за да спести батерия.

Естествено, наличен е и режим за видеозаснемане, но (за разлика от повечето актуални модели) Samsung са осигурили поддръжка на резолюции до 720р вместо по-висококачествения Full HD формат.

На финала - голям плюс на WB110 са и изключително компактните размери на апарата - 114,5 х 79,3 х 86,5 мм и тегло 385 г без батериите.

Сподели.