Самоуби се създателката на феминисткото движение "ФЕМЕН" Оксана Шачко

Pinterest LinkedIn +

Активистката на феминисткото движение "ФЕМЕН" Оксана Шачко е сложила край на живота си. Тялото ù е открито на 23 юли в Париж. 31-годишната жена е оставила предсмъртна бележка, която гласи: "Всичко е фейк". Официални причини за смъртта ù към момента не се съобщават.

Оксана Шачко е една от създателките на организацията "ФЕМЕН". Тя я основава в Украйна през 2008 г. заедно с Александра Шевченко и Анна Гуцол (последната и в момента е лидер на движението). Някои смятат движението за чисто феминистко, други го определят като "радикален ексхибиционизъм".

Самите активистки описват идеологията си като "секстремизъм, атеизъм, феминизъм. "Нашата мисия е протест! Нашето оръжие са голите гърди! "ФЕМЕН" е международно женско движение на смелите активистки, чиито голи до кръста тела са изписани с лозунги и имат корони от цветя".

Според официалния сайт на организацията всички участнички в движението са жени, които преминават през специални физически и психологическо обучение и са готови да изпълняват хуманитарни задачи "от всяка степен на сложност и на всяко ниво на провокация". Те са подготвени да устоят на всевъзможни репресии срещу тях и са посветени единствено на идеологическите си каузи. "ФЕМЕН" са специалната сила на феминизма, неговата водеща и единствена войнствена единица, модерна инкарнация на безстрашните и свободни амазонки".

Основната цел, която организацията преследва с многобройните си акции по света, са "борба с патриархата в трите му основни проявления: сексуална експлоатация на жени, диктатура и религия".

Шачко е участвала в акции на "ФЕМЕН" в няколко страни. По време на президентските избори през 2012 г. в Русия тя заедно с другите активистки, голи до кръста, се появи в изборната секция, в която гласува Владимир Путин, и се опита да изнесе изборната урна. Това стана причина жените да бъдат арестувани и депортирани.

На Фейсбук страницата на движението написаха по повод смъртта ù: "Оксана Шачко, една от забележителните жени на нашето време. Тя е една от най-великите борци, който се бори здраво срещу несправедливостите, с които се сблъска; бори се срещу социалните несправедливости – заради себе си и заради всички жени по света. Заедно с нея стояхме на площад "Независимост" в Киев, като размахвахме знамена в небето и крещяхме лозунги в тишината, оцеляхме заедно в горите на Беларус, след като бяхме измъчвани, и марширувахме заедно по улиците на Париж, създавайки нови батальони от женски бойци. Оксана остана завинаги истински боец".

Сподели.