Съдът реши: Робин Тик и Фарел Уилямс са плагиати! Плащат $7,3 млн. за Blurred Lines

Pinterest LinkedIn +

Един от най-големите хитове на 2013 година Blurred Lines официално бе обявен за "крадена песен". Създателите на парчето и негови изпълнители - Робин Тик (Robin Thicke) и Фарел Уилямс (Pharrell Williams) - бяха осъдени да платят 7,3 милиона долара на семейството на Марвин Гей.

След почти две години, през които роднини на покойния фънк/R&B музикант водиха дела за авторски права, осемчленно жури издаде присъдата - Blurred Lines е изкопирана от Got To Give It Up.

По време на заседанията Тик се опитал да докаже как песни с еднакви акордни прогресии на U2, The Beatles и Майкъл Джексън могат да звучат различно, като ги е изпял на живо.

Фарел Уилямс пък е трябвало да изсвири на живо бас линията от Blurred Lines, а след това и тази от Got To Give It Up на Марвин Гей и се е съгласил, че до известна степен си приличат. Той обаче нарекъл сходството "вайб", тъй като се опитвал да звучи като някой изпълнител от силните години на Motown Records през 60-те и 70-те години.

В крайна сметка обаче Тик и Уилямс са били осъдени да платят за плагиатството си 7,3 милиона долара. Третият изпълнител на Blurred Lines - рапърът T.I. - е бил оневинен, също както и лейбълът, издал парчето - Star Trak/Interscope Records.

Очаква се Робин Тик и Фарел Уилямс да обжалват решението на съда. А дали Blurred Lines е открадната от Got To Give It Up - всеки може да прецени сам за себе си във видеото.


Сподели.