Румяна Коцева: Музиката ми показа света

Pinterest LinkedIn +

Румяна Коцева е певица с повече от 30-годишен опит на българската и световната музикална сцена. Всичко за кариерата, проектите и работата ѝ като преподавател по поп и джаз пеене ще научите от следващото интервю.

Avtora.com: Откъде идва любовта Ви към музиката?

Румяна Коцева: По наследство. Баща ми Златко Коцев беше музикант, диригент и композитор, той е създател и главен художествен ръководител на ансамбъл "Пирин" през първите три години. (Преди десетина дни в Зала 1 на НДК юбилейният концерт по случай 60-годишнината на ансамбъла започна с негова снимка на видеостената).

Майка ми пееше. Любовта към музиката ми е просто вродена, макар че се насочих към поп и джаз, вместо  към народната музика.

.: Помните ли първото си излизане на сцена?

Румяна Коцева: Да! Бях 5-годишна. Излизах на сцената в народна носия и със стомничка в оперетата в Благоевград. Но там не пеех. А в четвърти клас бях вече солистка на училищния хор и няма да забравя първия ни голям концерт.

.: Какво Ви вдъхновява да творите?

Румяна Коцева: Всичко! Успехите, неуспехите, трудностите, пречките, забързаното ежедневие... Напоследък забелязвам повече от дребните неща – цвете, жест, поглед... Пиша текстове за песни и проза. Но далеч не всичко става на песен, дори най-голямата част изобщо не вижда бял свят. Най-много обичам да пея хубави поп песни и джаз стандарти.

.: Печелили сте много отличия в областта на музиката. Разкажете ни за тях.

Румяна Коцева: Имам отличия от международни фестивали в Германия, Полша и Португалия, а в България – от "Бургас и морето", "Златният Орфей", "Златен кестен" и др. А за дългогодишната си концертна дейност в Ансамбъла на строителните войски бях отличена с медал "Дамски кръст" на Министерството на отбраната..: Имате над 2000 концерта в страната и чужбина. Има ли преживяване, което никога няма да забравите?

Румяна Коцева: Бях солистка на Ансамбъла на строителните войски в продължение на 15 години, с който изнасяхме по около 150 концерта на година в цяла България. Освен това за по месец-два-три пътувах в чужбина със собствена вариететна програма, с мой оркестър и балет.

Няма да забравя първите си впечатления от Швеция, Норвегия, Финландия и Дания. Бях смаяна и очарована от тази невероятна чистота, подреденост, добронамереност у хората – просто витрина от красота! Но най-незабравимото преживяване за мен беше по време на гостуването ми със собствено шоу на италиански круизен кораб в Средиземно море, който ме заведе по исторически места, били люлката на европейската цивилизация - в Италия, Испания, Гърция, Турция, Египет, Португалия, Мароко, Кипър, Малта, Канарите, Мадейра, Мароко... Музиката ме разведе из античния свят и ми показа исторически забележителности, които преизпълниха с впечатления моята любознателна душа.

.: Разкажете ни повече за албума "Вечните коледни песни на български език".

Румяна Коцева: Аз имам 8 издадени албума, първите два – дългосвирещи винилови плочи от "Балкантон", после касета и компактдискове. Но албумът "Румяна Коцева пее вечните коледни песни на български език" ми е любимият. Може би защото най-дълго съм се трудила над него – почти две години. Първо работих върху избора на песни - издирила съм и прослушала около 200 световноизвестни коледни песни, от които подбрах около 20, а от тях в албума влязоха 11. После и върху българските текстове, които реших да направя самата аз, за да казват точните послания на оригиналите и да се изпяват добре на български език. А това не е много лесно, особено при църковните текстове за раждането на Исус Христос, за които съм избирала специални думи от Библии и молитвеници.

В музикално отношение си представях грандиозен симфоничен оркестър, подобен на Виенските филхармоници. Затова поръчах симфонични оркестрации на Румен Бояджиев-син, който се представи блестящо. Най-лесно ми беше да изпея песните, защото вече ги бях изпълнявала години наред в чужбина на оригиналния език. За две от тях поканих и Васил Петров, с когото сме пели много дуети. Мисля, че се получи много хубав продукт и аз се гордея с него. Надявам се тези песни да украсяват коледните празници на повече българи, защото, макар и познати като мелодии, те въздействат по друг начин на родния език..: В момента сте преподавател по поп и джаз пеене. Какво ви дава тази професия?

Румяна Коцева: В момента съм певица, която също обучава деца и младежи. Мисля, че мога да ги науча не само на вокално майсторство, но и на много неща за професията. През последните години започнах да споделям сцената с моите ученици, като така им давам шанс за изява пред публика и личен пример на сцената. Харесва ми да ги виждам как се развиват и после как горят от сценична треска. Вълнението е неописуемо. Взаимно се зареждаме с енергия и любов.

.: Какви са впечатленията ви от младите таланти в областта на музиката?

Румяна Коцева: В България има страхотни музикални таланти. Но ще успеят тези, които много се трудят и непрекъснато се развиват, които са всеотдайни, готови на жертви заради професията и могат да спазват необходимата дисциплина. Е, необходима е и доза късмет, разбира се!

.: Разкажете ни повече за проекта си "Българските евъргрийни".

Румяна Коцева: Идеята ми за този проект се зароди преди 4 години, когато установих, че моите ученици (както сигурно и повечето български деца) не познават българските поп песни от миналото, от което много ме заболя. Знаят песни на Марая Кери, Уитни Хюсън, Кристина Агилера, а не са и чували за Паша Христова, Йосиф Цанков, Мария Нейкова и още много други, създали песни на нивото на американските евъргрийни за времето си. Реших, че аз ще променя това поне за няколкото мои ученици, с ясното съзнание, че "една птичка пролет не прави".

Събрах ги и им пуснах много от моите любими български "естрадни" песни от миналото, като им поставих задача да си харесат и изберат поне по една песен за един наш бъдещ концерт, който да наречем "Българските евъргрийни". Какво беше моето вътрешно удовлетворение и радост, когато децата си избраха не по една, а по 4-5 песни, които нямаше как да се поберат в един-единствен концерт. Затова идеята се разшири към поредица от концерти, като разделихме песните по десетилетия.

През 2012 г. представихме песните от зараждането на българската забавна музика до края на 60-те години, през 2013 г. – от 70-те, а през 2014 г. – от 80-те. Детските и младежки изпълнения дадоха нова звучност и нов живот на тези прекрасни български песни, затова аз реших да продуцирам записите и издаването им на компактдискове. А най-вълнуващото бяха срещите на децата с някои от оригиналните изпълнители и автори на тези песни, които се включиха в изпълненията и се получиха импровизирани дуети. Концертите ни се състояха на сцената на Летния театър в Борисовата градина, бяха заснети и излъчени от Българската национална телевизия и отразени от Българското национално радио, БГ радио, както и от печатни медии.

Идеята предизвика голям интерес както у децата-изпълнители и техните връстници, така и сред родителите, бабите и дядовците им. И така тези песни се превърнаха в един истински мост между поколенията. Впоследствие идеята ни беше заимствана от множество други колективи и телевизионни предавания, което донякъде опровергава приказката за едната птичка и пролетта..: Каква беше за Вас 2014 година?

Румяна Коцева: Изпълнена с много усилия, преодоляване на трудности и препятствия, репетиции, концерти, участия... Много натоварена, изнервена, забързана, сгъстена... не ми беше скучно нито един ден! Имаше и много радости. Има и удовлетворение от постигнатото. Щастлива съм, че имам подкрепата на семейството си. Съпругът ми Апостол (саксофонист) и дъщеря ми Таня (пианистка) ми помагат много.

.: На прага на Новата година пожелайте нещо на читателите на Avtora.com.

Румяна Коцева: Пожелавам им да са здрави! Да правят това, което най-много обичат и да постигнат успехи в него! Да живеят в мир със себе си и с околния свят! Да се забавляват и да се обичат помежду си! Да слушат повече хубава и качествена българска музика! Пожелавам им една интересна и прекрасна 2015-та година!

Сподели.