Рок динозаврите Scorpions отпразнуваха 50 години на сцена в София

Pinterest LinkedIn +

Scorpions са една от най-скъпите за българската публика банди и съвсем спокойно можем да кажем, че колкото ние ги обичаме, толкова и те нас. Все пак това е седмият път, в който свирят на родна земя, и колкото и пъти да обявяват, че това е последният им концерт у нас, се завръщат отново и отново и продължават да пълнят сърца, зали, та дори и стадиони.

За доказателство за топлите им чувства към българските фенове можем да приемем това, че още на втората песен Going Out with A Bang на огромните видеоекрани се развя българското знаме, а по-късно Майне поздрави публиката си на симпатично развален български: "Добър вечер, София! Как сте?", както и неколкократно викаше от все сърце: "We love you, Sofiaaa!".

Повечето от членовете на бандата са доста далеч от първата младост, все пак турнето е по повод 50-годишнината от стъпването им на сцена, но на нито един от петимата рок динозаври по никакъв начин не му личат годините. Сет листът им бе сравнително кратък, малко над час и половина, но енергията, която влагаха във всяко едно изпълнение, бе запомняща се. И петимата пяха, скачаха и се раздаваха все едно са 20-годишни левенти, което предвид годините им си е направо впечатляващо. Гласът на Клаус Майне, който вече е на завидните 68 години (само си помислете, за сравнение сигурно баба ви е по-млада), не е помръднал въпреки многобройните концерти, записи и наркотици, които е преживял. Жиците са си жици и Рудолф Шенкер, Матиас Ябс и Павел Мончивода се постараха публиката да настръхне, а барабаните на Мики Дий от Motorhead (заместник на Джеймс Котак) вдигнаха на крака цялата зала не един и два пъти.

Видеоклип, публикуван от Silviya Chaparova (@sischap) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Скорпионите ни преведоха за кратко, но сладко, през ключовите музикални моменти на дискографията си. Изненадващо, любимата на толкова поколения българи Wind of Change бе изсвирена съвсем скоро след началото на концерта, което сякаш не позволи на голяма част от феновете да се разчувстват подобаващо. Но по-късно с Always Somewhere и Still Loving You всичко си дойде на мястото.

Подобаващо за такъв юбилей щеше да бъде да бяха чукнали поне два часа раздаване на сцената, но все пак ще им простим някак, получихме си мощната доза рок така или иначе. Концертът завърши ударно с култовата Rock You Like A Hurricane - може да са половин век на сцена, но продължават да са истински рок ураган и точно затова ги обичаме. 


Сподели.