Rocktober – най-добрите песни от най-рокаджийския месец в годината

Pinterest LinkedIn +

В Urban Dictionary като обяснение към думата Rocktober е записано следното: "Неформален празник на рок музиката, който се провежда всяка година през месец октомври. Може да се отнася към всяко жанрово направление в рокендрола, въпреки че най-често понятието се свързва с класическия рок. Типичният Rocktober фен може да бъде описан като пияч на бира и дългокос любител на твърдата музика."

Като едни истински почитатели на рока, в Avtora.com също решихме да отбележим този празник, като представим 5 песни на популярни банди, които излязоха именно пред октомври. Изборът обхваща имена от различни епохи, за да покаже пъстротата на музикалния жанр.

AC/DC - Play Ball
Всички знаем, че легендарните австралийци успешно пласират една и съща песен, умножена по няколко пъти във всичките си албуми. Това е формула, която работи за тях и затова те продават нечовешки количества албуми, откакто съществуват. И тук няма изненади - Play Ball е точно това, което всички очакват от AC/DC - типичен за бандата игрив среднотемпов рок, който се разлива от рифовете на Ангъс Йънг и вокалите на Брайън Джонсън.

Pink Floyd - Louder Than Words
Завръщането на една от най-магнетичните и влиятелни групи за всички времена е новина с главно "Н". Louder Than Words бе определена за водещ сингъл от албума The Endless River, който е първи за Pink Floyd от 1994 година насам. Да, Роджър Уотърс го няма и някои вероятно още страдат по него, но след като през лятото на 2013 година го видяхме на живо в София, може би е време и бившите му колеги да изнесат един лайв в България. Louder Than Words разкрива пълния блясък на Pink Floyd с прецизно изсвирени мелодии и не без участието на леещия се глас на Дейвид Гилмор.

The Smashing Pumpkins - Being Beige
През 90-те години алтърнатив рок сцената се превръща в мейнстрийм и една от най-напредничавите и трудносмилаеми групи от онзи период е The Smashning Pumpkins. Бандата подготвя деветия си студиен албум, който, ако съдим от пилотния сингъл Being Beige, е приключение за търсене на нови музикални територии. Скандално мелодична и извисяваща, песента е задължителна за всеки фен на "тиквите" и на отличителния глас на фронтмена Били Корган.

Foo Fighters - Something From Nothing
За Дейв Грол е повече от сигурно, че е един от рок идолите на няколко поколения фенове, защото в кариерата си е свирил не в една, а в две емблематични групи. Foo Fighters се намират в чудесна спортна форма със заразяващия си нов сингъл Something From Nothing, за който веднага се намериха критици. Те побързаха да обвинят бандата, че е откраднала идеи от Holy Diver на Рони Джеймс Дио. Но дори и така да е, на кого му пука толкова? Песента гази, събаря и извозва.

Bring Me The Horizon - Drown
Една от най-популярните британски групи за последните десетина години се завърна с нова музика само година и половина след като издаде свръхуспешния албум Sempiternal. Bring Me The Horizon все повече се отдалечават от метълкор/деткор хоризонта и навлизат във водите на комерсиалния радиофоничен алтърнатив рок. Drown показва, че тази група иска да се развива и да върви по различен път с всеки следваща албум, печелейки нови и нови фенове.


Сподели.