"Робин Худ" - Хауърд Пайл

Pinterest LinkedIn +

Автор: Хауърд Пайл


Издател: Персей
Раздел: Приключенски роман

За автора:

Хауърд Пайл е роден на 5 март 1853 г. в Уилмингтън, САЩ. Той е писател, преподавател и художник, а през 1900 г. основава и своя собствена художествена академия. Кариерата му на илюстратор на исторически и приключенски романи е блестяща, като самият Винсент ван Гог пише в едно писмо до брат си Тео: "Илюстрациите на Пайл винаги ме карат да онемея от възхищение..." .

През 1883 г. Пайл публикува своя шедьовър - класическия приключенски роман "Робин Худ" (с оригинално заглавие "Веселите приключения на Робин Худ"). Книгата и до днес продължава да бъде най-четената и обичана творба за Робин Худ. Пайл е автор и на четири книги за крал Артур, един оригинален роман "Ото и сребърната ръка" и два сборника с разкази "Необикновеният часовник" и "Сол и пипер".

Сюжет:

Хауърд Пайл е първият, който пише роман с главен герой Робин Худ. Докато в оригиналните балади и легенди (събрани и публикувани още през 1485 г.) Робин Худ е самозван крадец и хитър измамник, който служи единствено на собствените си интереси, то в своята творба Пайл го превръща в герой, защитник на бедните и слабите, борец срещу алчността, несправедливостта и потисничеството.

Книгата става истински международен бестселър и популяризира мита за Робин Худ далеч отвъд границите на Англия, превръщайки го в световноизвестен литературен герой, а с развитието на киното и в един от най-популярните и обичани филмови персонажи.

Съчетавайки огромно многообразие от източници - както художествени, така и исторически (балади, митове, песни, разкази, стихове, факти и научни хипотези), Хауърд Пайл успява да създаде един класически приключенски роман - нерядко трогващ и с много чувство за хумор.

 

Сподели.