Rise of the Guardians - легендите оживяват

Pinterest LinkedIn +

Rise of the Guardians (Чудната петорка) е триизмерно анимационно приключение, вдъхновено от романите на Уилиям Джойс ( William Joyce) и изпълнено с легендарни герои, приказни създания и празнично настроение. Лентата, режисирана от Питър Рамси (Peter Ramsey), е забавление, което си струва да споделите с децата си.

Всички сме чували за Дядо Коледа, за Феята на зъбките, за Сънчо и за Великденския заек, но този път ще ги видите не само събрани на едно място, а и в нова светлина.

Ако пренебрегнем леки разминавания между превод и оригинал, може да се каже, че Rise of the Guardians до голяма степен обединява всички любими детски герои. Всъщност дори сме убедени, че децата, най-малкото защото със сигурност гледат доста анимация, са наясно кои са Пазителите. Останалите може и да имат нужда от малко допълнителна информация.


Rise of the Guardians е базиран на серията романи на Уилиям Джойс ( William Joyce) The Guardians of Childhood (Пазители на детството). Пазителите са персонажи, които всички познаваме и чиято сила се дължи факта, че децата вярват в тях.

Необичайното в иначе познатите образи е идеята, че те не винаги са били магически създания. Джак Скреж например някога е бил обикновено момче, въпреки че не помни това. Дядо Коледа също не е точно такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме - той е доста по-войнствен, с татуирани ръце и с малко странно чувство за хумор. Приятелите му го наричат Север, а помощниците му са не само джуджета, но и йетита (всъщност основно йетита). Той обаче много добре знае в какво е силата му - неговата способност да вижда магията във всичко го прави Пазител.
Великденският заек също не е милото, пухкаво бяло зайче, което сме свикнали да очакваме. Той е австралиец, има собствен начин за магическо придвижване и два бумеранга, на чийто път е по-добре да не заставате. Освен това е с малко сприхав характер.

Феята на зъбките има множество мънички помощници и съхранява зъбчета, които всъщност пазят спомените на децата. Колкото до Сънчо (в оригинал Sandman) - пазителят на сънищата, целия от златист пясък -  той е очарователен, забавен, никога не говори и е най-добре да не го ядосвате.
Четиримата пазители са изправени пред неочаквана заплаха. Мрак, наричан също и Торбалан (в оригинал Pitch - Кралят на кошмарите), набира сили и се опитва да унищожи Пазителите като накара децата да престанат да вярват в тях.

Затова те имат нужда от помощта на Джак Скреж - харизматичен пакостник, отговорен за дървените ваканции, ледените пързалки и битките със снежни топки. Мечтата на Джак не е да бъде Пазител - той иска единствено децата да го виждат, но за целта те трябва да повярват в него, а той да узнае нещо за миналото си.
Преплитането на различните добре познати и многократно интерпретирани легенди във филма на DreamWorks Animation е повече от забавно. Освен това Rise of the Guardians притежава онази приказно-празнична атмосфера, която малките (а и не толкова малките) зрители безкрайно обичат.

Rise of the Guardians е първият пълнометражен филм на режисьора Питър Рамси (Peter Ramsey). Сценарист на лентата е Дейвид Линдзи-Абеър (David Lindsay-Abaire), чието дело са сценариите както на анимацията Robots, така и на драмата Rabbit Hole. Актьорският състав на лентата също е изключително интересен. В оригинал Пазителите са озвучени от Алек Болдуин (Alec Baldwin), който подарява гласа си на Север, Хю Джакман (Hugh Jackman) - на Зайо, Джъд Лоу (Jude Law) озвучава Мрак, Исла Фишър (Isla Fisher) е Феята на зъбките, а Крис Пайн (Chris Pine) е Джак Скреж.
На български ролите са дублирани, може да се каже сполучливо, от Георги Тодоров (Север), Христо Чешмеджиев (Великденския заек), Лина Шишкова (Феята на зъбките), Деян Ангелов (Джак Скреж) и Георги Стоянов (Мрак).
Rise of the Guardians е забавен и очарователен начин да си припомните колко е важно да се вярва в приказните герои, за да се съхранят магията на детството и духът на празниците. Защото в крайна сметка истински са само нещата, в които някой вярва.

Сподели.