Римски разкази

Pinterest LinkedIn +

Този, който веднъж е останал очарован от красотата на Вечния град, ще се очарова и от историите на Алберто Моравия. В "Римски разкази" италианският писател описва един от най-живописните градове.

По уникален начин той изследва обществото и разкрива с неподозирана дълбочина тайните на Рим - места, картини, хора.

Разказите му, сред които и "Чочарка”, са кратки истории за долните прослойки на обществото.

Алберто Моравия въвежда читателя в бедните квартали на Рим, чиито герои са обикновените хора – водопроводчици, перачки, крадци, собственици на малки дюкянчета и проститутки. 

Описанията са брутално откровени, понякога забавни, трагикомични и интелигентно поднесени като малък сценарий, странновати и дори ексцентрични.

Езикът му, макар и семпъл, е доста експресивен, а персонажите са толкова реалистични и колоритни, че читателят забравя, че се потапя в света на художествена измислица.

Алберто Моравия е италиански жураналист и автор на романи и разкази. Роден е на  през 1907 г. в Рим в семейството на архитект с венециански произход.

Едва 18-годишен пише първия си роман, последван от световноизвестните "Чочарка", "Презрението", "Конформистът", "Римлянката", "Воайорът" и няколко тома разкази. Моравия е смятан за баща на  италианския неореализъм, разглеждайки теми като секса и социалното отчуждение.

"Римски разкази" се издава от Унискорп.

Сподели.