"Red Hot Chili Peppers" се отказват от правата върху песните си срещу 140 милиона долара

Pinterest LinkedIn +

Музикантите от "Red Hot Chili Peppers" продават правата върху собствената си музика. Купувач е лондонската инвестиционна компания "Хипнозис", а стойността на сделката е около 140 милиона долара. Новината беше разпространена от музикалните издания "Билборд" и "Ролинг стоун", които се позовават на източници, запознати с преговорите.

В каталога на "Red Hot Chili Peppers" са хитове като "Californication", "Оther Side", "Under the Bridge", "Scar Tissue" и др. Голяма част от песните на групата са създадени от самите музиканти - Майкъл "Флий" Балзари, Антъни Кийдис, Джон Фрушанте и Чад Смит. Именно като колективен продавач те са продали правата върху творчеството си на Мерк Меркуриадис от "Хипнозис".

От 2018 г. Меркуриадис и фондът му изкупуват активно правата върху отелни хитове и върху цели каталози на някои от най-значимите композитори, продуценти и изпълнители в съвременната музикална индустрия, сред които са например Ричи Самбора и Нийл Йънг. Творците получават незабавно плащане за това, което са създали, вместо да се надяват на несигурни бъдещи приходи от правата върху музиката си. Рискът, свързан с възвращаемостта на вложението, остава за новия собственик, който пък има свободата да предлага песните на телевизионни и радио канали, създатели на видеоигри и на реклами и на всеки възможен ползвател, който е готов да плати за използването им.
Сподели.