Раздадоха филмовите награди на критиците. Прогнозират Оскарите

Pinterest LinkedIn +

“Brokeback Mountain”, любовната история на двама каубои режисирана от Анг Лий (Ang Lee) отнесе 3 от наградите на филмовите критици (Critics' Choice Awards), включително и за “най-добър филм”, което се смята за почти сигурна прогноза кой ще спечели и Оскара в тази категория.

Филмът, който неотдавна беше спрян от прожекции в ултра консервативния щат Юта, беше номиниран в общо 8 категории и освен за най-добър филм, спечели и наградата за най-добър режисьор и най-добра актриса във второстепенна роля - Мишел Уилямс (Michelle Williams).

За най-добър актьор бе избран Филип Сеймор Хофман (Philip Seymour Hoffman) за ролята си на писателя Труман Капоти в биографичния “Capote”. 

Наградата за най-добра актриса отиде при Рийз Уидърспуун (Reese Witherspoon) в друг биографичен филм - за кънтри легендата Джони Кеш (Johnny Cash), “Walk the Line.

Филмът за Кеш спечели и наградата за най-добър саундтрак. Като най-добър композитор на филмова музика пък бе отличен Джон Уилиамс (John Williams) за работата си по "Memoirs of a Geisha", а за най-добра песен бе избрана песента от рап-историята “Hustle & Flow”.

За най-добър актьорски състав бяха отличени актьорите в “Crash”, докато сценаристите му Пол Хагис (Paul Haggis) и Боби Мореско (Bobby Moresco) спечелиха наградата за най-добър сценарий.

За най-добра комедия бе избран “40-Годишния Девственик”.
Детето-чудо Дакота Фанинг (Dakota Fanning) получи наградата за най-добра актриса-дете за изпълнението ú във “Война на Световете”, а за най-добър малък актьор бе избран Фреди Хаймор (Freddie Highmore), който изигра Чарли в “Чарли и Шоколадовата Фабрика”.

“Хрониките на Нарния” спечели в категорията за най-добър семеен филм, а “Уолъс и Громит – проклятието на заека” беше избран за най-добър анимационен филм.

Анди Съркис (Andy Serkis), който “изигра” комютърно генерираната гигантска маймуна Кинг Конг, както и Ам-Гъл в трилогията “Властелина на Пръстените”, получи наградата на критиците за забележително постижение за новаторската си работа в областта. Това беше и единствената награда за “Кинг Конг”, който беше номиниран и за най-добър филм и режисьор.

Джордж Клуни (George Clooney) получи “Freedom Award” на критиците за промотирането на “ценностите на свободата, толерантността и демокрацията” във филма си “Good Night, and Good Luck” за американския журналист Едуард Мъроу (Edward Murrow). Клуни беше номиниран и за най-добра второстепенна роля в политическия трилър "Syriana", но в тази категория спечели Пол Джамати (Paul Giamatti) в “Късметлията”.

Сподели.