Ралф Беър – бащата на видеоигрите – почина на 92-годишна възраст

Pinterest LinkedIn +

Човекът, известен с прозвището "Бащата на видеоигрите" – Ралф Беър – си отиде от този свят на 92-годишна възраст. Смятан за един от истинските пионери в света на видеоигрите, Беър има особено голяма заслуга за създаването на игралната конзола.

Още през 1966 година той започва да експериментира с идеята за възпроизвеждане на игри върху телевизионния екран и две години по-късно е готов с първия прототип на Brown Box – първата игрална конзола в историята. През 1972 година разработката му заляга в Magnavox Odyssey – първата в света комерсиална гейм конзола, пусната в продажба.

Беър е и човекът, създал първото периферно устройство за видеоигри – светлинен пистолет, както и най-сериозният конкурент на Atari по времето, когато легендарната компания започва дейността си. През 2006 година той бе отличен с Национален медал за особен принос към развитието на технологиите като признание за работата му в областта на видеоигрите, а четири години по-късно се присъедини към елитната група на членовете в Националната зала на славата на изобретателите.

Запитан какво го е движило през всичките тези години на експерименти и открития, през 2012 година Беър отвърна така: "Бихте ли попитали някой художник, който цял живот рисува картини, защо продължава да го прави? Защо не е спрял? Това е откачено".

Ралф Беър е роден в Германия в семейството на немски евреи, които го кръщава Рудолф Хайнрих, на 8 март 1922 година.

Сподели.