Q Awards 2011 - победителите

Pinterest LinkedIn +

Ирландската рок банда U2 триумфира с наградата "Най-велик представител на музикалната сцена за последните 25 години" при разпределението на тазгодишните музикални награди на Q Magazine – най-продаваното месечно списание за музика на Острова.

Четиримата музиканти от U2 бяха сред знаменитостите, удостоили с присъствието си церемонията, състояла се в The Grosvenor House в Лондон на 24 ноември, наред с Браян Мей и Роджър Тейлър, поканени за въвеждането на Queen в Q Залата на Славата, и Гари Барлоу от Take That – тазгодишният носител на титлата "Класически автор на песни".

Сред останалите 24 групи и артисти, номинирани за "Най-велик акт на изминалия четвърт век", бяха Radiohead, Oasis, Nirvana, Arctic Monkeys, Muse, Eminem, Madonna, The Strokes, The Stone Roses, Red Hot Chili Peppers и Coldplay, които спечелиха статуетката за "Най-добра група в настоящия свят".

В благодарствената си реч, фронтменът на групата - Крис Мартин, изрази несъгласието си с вота на феновете, заявявайки, че U2 са най-добрата банда в света в момента. "Ние сме може би седмата поред". Освен U2, губещите в тази категория са Muse, Arctic Monkeys, Kasabian и Arcade Fire.

Най-успешната британска изпълнителка на 2011 г. на базата на продажбите на последния й албум "21", който продължава да държи първото място по брой изкупени копия и от двете страни на океана, Адел (Adele), спечели две от останалите 15 статуетки на церемонията.

Заедно с Jessie J и Arctic Monkeys, Адел бе номинирана за три награди, две от които в една и съща категория – "Най-добро парче на 2011 година". Феновете на 23-годишната звезда трябваше да избират измежду Rolling In The Deep и Someone Like You и осигуриха наградата й в тази категория с първото от тях. Втората й титла е за "Най-добра изпълнителка", спечелена в пряка надпревара с Лора Марлинг, Beyonce, Jessie J и PJ Harvey.

Самата Адел не присъства на шоуто, след като наскоро отмени цялото си турне в САЩ заради влошеното състояние на гласните си струни.

Освен изброените, с награди от Q Magazine се сдобиха настоящият No.1 в британския чарт за албуми Ноел Галахър, избран за "Q Икона", рапърът Tinie Tampah – "Най-добър изпълнител", DJ Норман Куук, по-известен с артистичното си прозвище Fat Boy Slim – "Q Вдъхновение", и набиращата скорост Лана Дел Рей – "Следващото голямо нещо".

Сподели.