Принудиха пират да ползва Windows

Pinterest LinkedIn +

Бившият администратор на торент тракера EliteTorrents с никнейм sk0t беше осъден на 5 месеца затвор и 5 месеца домашен арест заради това, че е ъплоуднал епизод от Star Wars на тракера си. Истинската изненада за администратора обаче предстои след излизането му от затвора...

Когато се прибира в къщи, властите поставят на крака му радиогривна, следяща местонахождението на администратора, а на компютъра му - програма, записваща всеки негов ход в интернет. И точно тук възникнал проблемът. Програмата работи само под Windows, а на личното РС на осъдения е инсталиран Ubuntu Linux. Властите поставят ултиматум на sk0t - или да форматира харддиска си и да сложи Windows, или да се откаже от компютъра си.

Това е първото насилствено налагане на Microsoft-ската операционна система. "Свързах се с адвоката си и ще се борим с това решение", коментира Скот, цитиран от Reuters. "Не ме безпокои фактът, че ще ме следят. Проблемът е, че се налага напълно да променя начина си на живот (друга ОС, други програми)... Това е просто смешно, не могат да ми налагат какъв софтуер да използвам!".
Сподели.