Prince през призмата на феновете: Зима през април

Pinterest LinkedIn +

Ако пурпурният дъжд съществуваше, съм убедена, че щяхме да джапаме из лилави локви през последните дни. Но дори и пурпурният дъжд да валеше из ведро, той нямаше да компенсира загубата за музикалния свят.

Сбогувахме се с Принс (Prince), но както самият той някога бе казал: "Винаги има дъга в края на всеки дъжд". За мен (и вас) не остава нищо друго, освен да минем под мелодичната многоцветна дъга, грееща над музикалния път на Принс Роджър Нелсън (Prince Rogers Nelson)! Колко дълга ще бъде разходката? Точно колкото трае един музикален албум!

My Love Is Forever е сингъл, появил се през 1979 година. Излиза бързо след дебютния албум на изпълнителя For You, който не се продава добре по онова време и не съдържа нито един хит сингъл. Как само могат да се обърнат нещата! Няколко години по-късно, през 1984, феновете танцуват на фона на When Doves Cry.

Музикалната история (и лъскавите холивудски списания) разказват, че режисьорът на Purple Rain се обръща към Принс с молба да създаде саундтрак към определен сегмент от филма. Изискването е музиката да съдържа тематиката за трудностите, с които се сблъскват родителите, както и нишката на любовна афера. Американският изпълнител композира две песни: When Doves Cry и Purple Rain. Последната се превръща в най-известния хит на Принс и в мелодията, която ще остане в съзнанието на всеки фен дори след смъртта на създателя й.

Творецът избира пурпурния цвят като символ на борбата му с расовите стереотипи, но и като знак за кралското достойнство, заложено в рожденото му име – пурпурният цвят е известен като цвета на кралските особи!

Kiss е една от онези песни, на които родителите ми са се поклащали на моята възраст. Песента се появява в албума Parade през 1986 година, но все още звучи – в клубовете на моето време! Вечна класика, точно като създателя си! А още една от песните на Принс, която се вписва в музикалната атмосфера на клубовете и днес, е Black Sweat. Ритъм-енд-блус от най-високо качество и пореден reminder за това колко ще ми липсва Принс!

Little Red Corvette също е част от най-големите песни на изпълнителя. Тя е част от албума 1999, появил се през 1983 година. Кой би предположил, че разказът за one night stand с жена, впускаща се в подобни приключения със случайни партньори, ще вдъхнови такъв голям хит!

И така, преминаваме към следващия албум Lovesexy и песента Alphabet St. Пътешествието на Принс продължава и без малкия червен корвет през 1988 г., когато изпълнителят не спира да удивлява публиката с таланта си – "Това не е музика, а пътуване!" 

Същото това пътуване минава и през фънк класиката Controversy. Песента е част от едноименния албум на певеца, появил се през 1981 година, и е свързана със спекулации относно особата на Принс. Теми са сексуалността, полът, религията и етническият произход на певеца.

В рамките на албума си Around The World изпълнителят се "съюзява" с The Revolution, за да създаде и изпее парчето Raspberry Beret. Тази песен е различна от предишното творчество на Принс, защото включва перкусионни музикални инструменти от Близкия Изток, струнни инструменти и хармоника. Дори и в този стил талантът на музикалния гений си остава непроменен!

Завършвам разходката ни с песента Sometimes It Snows In April, защото мелодията й звучи като най-естествения завършек както на статията ми, така и на земния път на Принс. Независимо дали вали сняг, или пурпурен дъжд, в сърцата ни ще бъде студено още дълго време. Музиката обаче не умира. Талантът на Принс е вечен. Приятно слушане!


Сподели.