Преследване на щастието (The Pursuit of Happiness)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2006, 117'
Режисьор: Габриеле Мучино
Сценарий: Стив Конрад
Участват: Уил Смит, Танди Нютън, Джейдън Смит, Джеймс Карън, Браян Хауи, Джеф Калън и други
Драма, със субтитри, английски

"Преследване на щастието" е първият англоезичен филм на италианския режисьор Габриеле Мучино. Продуцент на лентата е Уил Смит, който лично избира Мучино, след като гледа един от филмите му. Чернокожият актьор изпълнява и главната роля в биографичната драма, като екранен партньор му е първородният му син Джейдън Смит.

Другите роли са поверени на Танди Нютън ("Мисия невъзможна 2"), Браян Хауи ("Дежа Вю") и Джеймс Карън ("Всяка една неделя"). Филмът си спечели множество номинации за различни кинонагради, като най-голямото признание е за Уил Смит ("Мъже в черно"), който е номиниран за главна мъжка роля на предстоящите Оскар 2007.

Годината е 1981 и за семейство Гарднър трудните времена тепърва предстоят. Крис (Уил Смит) и Линда (Танди Нютън) са младо семейство, което се радва на обичта на малкия си син Кристофър (Джейдън Смит). Наскоро те са започнали бизнес с продажба на нов модел медицински скенер, който обаче е скъп и лекарите не желаят да купуват тази техника. Всички пари на семейството са вложени в това начинание и от неговия успех зависи ежедневието им.

Линда започва и втора работа, за да може Крис да търси къде да продава скенерите. С времето напрежението между тях ескалира и тя го напуска, като оставя детето при него. Трудностите следват една след друга и скоро Крис е изгонен от жилището си и остава на улицата с малкия си син и няколко дребни банкноти в джоба.

Двамата спят по приюти и обществени тоалетни докато на Крис не му е даден шанс да започне на пробен период в брокерска кантора. Проблемът е, че той няма никакви пари, а отговорът дали го назначават ще стане ясен след три месеца. И все пак Крис знае, че е стигнал абсолютното дъно и пътя му вече може да е само нагоре.


Официален сайт:
http://www.sonypictures.com/movies/thepursuitofhappyness

Сподели.