Премиера на първото българско списание за киберпънк

Pinterest LinkedIn +

Първото българско списание за киберпънк "ShadowDance" ще бъде представено на 9 януари от 18:30 ч. в клуб "Перото". На премиерата ще присъства директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев.

Събитието ще представи част от авторите и ще проследи основните теми в списанието, еволюцията на жанра, политическото му значение, бъдещето му днес. Гостите ще могат да участват и в забавни изненади с фантастична насоченост.

Изданието разглежда жанра през аналитична и през художествена призма в над 270 стр. с висококачествен печат и модерен дизайн. Текстовете обхващат разнообразни медии: кино, телевизия, комикси, видео- и настолни игри и разбира се, литература. Важен фокус е ренесансът на жанра в наши дни и социалните фактори, които позволяват и предизвикват този ренесанс. Списанието разглежда също и по-широки теми, свързани с киберпънк течението, като музиката на Дейвид Боуи, съвременна Япония, трансхуманизма, киборгите и сродните "пънк" жанрове.

Списанието дава и платформа за изява на българските автори на фантастика. Освен нов превод на разказ на Уилям Гибсън, то съдържа четири оригинални български творби в жанра, както и множество илюстрации от български художници.

Краудфъндинг кампанията, с която се финансира изданието, успя да набере необходимите средства за само две седмици, а като краен резултат достигна над 15 000 лв.
Сподели.