Предколедно на пазар за книги

Pinterest LinkedIn +

На 5 декември стартира 26-то издание на Софийския международен панаир на книгата.

Над 150 български и чуждестранни издателства ще разположат на площ от 1000 кв. м. (четири етажа) своите щандове, за да покажат най-новите явления на книжния пазар. От чуждестранните издателства най-голяма тази година е площта на Турция. Повече от 40 премиери на книги ще съпътстват изложението, а множество прожекции, концерти и изложби ще формират паралелната арт програмата на панаира.


"От всички събития, които се провеждат в НДК, над 50 на година, две са ми любими – "Произведено в България", защото това е национална кауза и "Панаира на книгата" с двете си издания, пролет и есен", каза Христо Друмев, директор на НДК, по време на пресконференцията по повод откриването на панаира.Официален гост на събитието ще бъде Йонас Модиг, председател на Федерацията на европейските книгоиздатели. Визитата му има за цел и да подпомогне усилията на асоциация "Българска книга" - член на Федерацията, свързани с намаляване на ДДС върху книгите, като идеята е той да бъде между 5 и 7 процента, какъвто е стандарта в почти цяла Европа.

"Навсякъде книгата и националната политика вървят ръка за ръка, книжните панаири са повод да се научи нещо повече за страната, а книгата я представя по начин, по който друг не може", каза Дамян Яков, председател на асоциация "Българска книга". "В България обаче това не е така, за това нашите издателства отсъстват от международните книжни панаири. Въпреки това напоследък има по-голяма диалогичност между нашата асоциация и държавните институции, което ни обнадеждава", сподели Дамян Яков.

Доказателство на думите му е фактът, че за първи път тази година в организацията на панаира участва Столична община. Самото събитие, което ще продължи до 9 декември, ще бъде открито от министър-председателя на България Сергей Станишев и ще премине под патронажа на президента на Георги Първанов.

Сподели.