Пръстеновидно слънчево затъмнение на 21 май

Pinterest LinkedIn +

На 21 май голяма част от жителите на планетата ще могат да наблюдават рядкото пръстеновидно слънчево затъмнение. За наше съжаление обаче в България най-вероятно няма да бъдем свидетели на небесния феномен, тъй като, по данни на НАСА, ще могат да му се насладят най-вече в някои от районите на Азия – крайбрежието на Китай, Южна Япония (Осака, Нагоя, Токио, Йокохама), както и в Западната част на САЩ - в щатите Аляска, Калифорния, Невада, Аризона и Тексас.

За кратко затъмнението ще може да бъде видяно и от хората в Русия, Филипините и Канада. Най-добрата точка за наблюдение обаче ще бъде Сакраменто в Северна Калифорния. Там моментът, в който Луната напълно ще затъмни слънцето, като остави следа, наподобяваща златен сияещ пръстен, ще е най-дълъг.

Очаква се максималната продължителност на явлението да е около 5 минути и половина. Иначе пръстеновидното слънчево затъмнение се наблюдава, когато Луната преминава в по-отдалечената от Земята част от орбитата си.

Тогава лунният диск е по-малък от слънчевия и то ще се вижда като пръстен около нея. За оптимистите у нас все пак има и малка надежда – в България явлението се пада в 04.30 часа на 21 май, но се очаква да трае едва няколко секунди.


Сподели.