"Повелителят на кухнята" - вкусна комедия, която ще ви остави гладни за още

Pinterest LinkedIn +

Burnt (Повелителят на кухнята) е филм, насочен към много разнообразна публика. По нещо за себе си в него ще открият готвачите, любителите на храната, почитателите на забавните комедии, които не навират шегите с крак в гърлото, романтиците… Ако вие не сте сред изброените, няма защо да се притеснявате, и за вас ще се намери някой скрит коз в ръкава.

Историята разказва за шефския живот на Адам Джоунс. И като казвам шефски, имам предвид живот на главен готвач в ресторант - немалка и важна подробност. 

Топ 20 кулинарни филма за всички любители на храната

Подобно на Джак Бурдейн от сериала Kitchen Confidential (Поверително от кухнята), персонажът на Брадли Купър отново е самоуверен, егоцентричен, избухлив тип, със слабост към алкохола, наркотиците и секса. 

Всичко това става ясно още в първите пет минути от комедийната драма. И го разбираме от думите на самия главен герой. След което очакваме да започне развитието му в дълбочина, докато се стреми към заветната трета звезда "Мишлен" - Светия Граал в кулинарията, "Оскарът" на готвачите. От събирането на перфектния екип до извоюването на желаното място в залата на славата. 

Сюжетно филмът не впечатлява кой знае с какво. Историята, която описах накратко, върви по една добре отъпкана пътека. Осмелява се да кривне един-два пъти с обрати, които са приятно допълнение. В цялата високотемпературна одисея е намесена и жена с характер, както и, разбира се, не един или два житейски урока, които научаваме чрез героя на Купър. 

Въпреки предсказуемия сценарий обаче, Burnt е филм, който няма да ви остави с горчив вкус в устата. Всъщност точното обратното. Излязох от киното гладен за още. Както главният персонаж, така и второстепенните бяха интересни и симпатични. Исках да науча още за тях. Представях си ги в продължения, прикуъли, сериали… 

Топ 20 кулинарни филма за всички любители на храната

Сиена Милър е очаквано чудесна, а химията й с Брадли е дори по-добра, отколкото в трилъра American Sniper (Американски снайпер). Френският актьор Омар Сай (The Intouchables) е сред тези, за които ще слушаме все повече и повече в следващите години. Именно негова е заслугата за неочаквания обрат във филма. 

Също превъзходен е и Даниел Брюл - актьор, познат с ролите си в Inglourious Bastards (Безславни копилета) и Rush (С пълна газ). Той, както вече знаем, е фантастично добър и в блокбъстъри, и в по-малки филми. Конкретно в този филм добавя от своя изискан чар. 

Burnt несъмнено е завършен филм. Със сигурност не е нещо изключително или невиждано, но ще си прекарате добре, докато го гледате. А е много вероятно това да се случи и втори, трети и пети път. 

Ако сте гладни за още филми на тази тематика, не пропускайте и нашия Топ 20 кулинарни филма - за всички, които обожават храната. Bon Appetit!

Сподели.