Посвещават ден и албум на John Peel

Pinterest LinkedIn +


Над 300 концерта ще се състоят по целия свят по повод първия официален Ден на Джон Пийл (John Peel), оргазизиран от BBC, който ще се състои на 13 октомври т.г. (четвъртък). Медията подканва музикалните фенове да се присъединят, а в допълнение ще бъде издаден и специален двоен CD.

Денят ще бъде посветен на всичко, което представляваше известният радиоводещ, който почина миналата година. Празникът ще бъде предшестван от специален гиг в лондонската зала "Queen Elizabeth Hall", в който участие ще вземат различни групи, като напр. New Order, The Fall и Super Furry Animals.

Сред другите запланувани събития са концерт на легендите Jethro Tull във Вашингтон, на Bloc Party в бирмингамския музикален клуб "Birmingham Academy", на Кей Ти Тънстол (KT Tunstall) в "Sheffield Octagon", университетския клуб в Шефилд, както и преход с велосипеди от Лондон до старинното градче Грейт Финбъро в графство Съфък.

Компилацията, включваща 40 от предпочитаните от Пийл артисти, ще излезе на 17 октомври. Тя ще включва тракове както на Джими Хендрикс (Jimi Hendrix) и Дейвид Бауи (David Bowie), така и на The Smiths и Blur, но също и на Lonnie Donegan, Tyrannosaurus Rex, Pink Floyd, The Doors, The Ramones, The Clash, Joy Division, New Order и The Undertones, на PJ Harvey, Pulp, Belle & Sebastian, Super Furry Animals и Orbital. Звукозаписната компания Warner Strategic Marketing е коментирала, че вдовицата на Пийл, Шийла, заедно с четирите им деца "много внимателно са разгледали" проекта.

"Прекрасен трибют на Джон и музиката му. Това е само един връх от айсберга от групите и музиката, които той подкрепяше", казало е в изявление неговото семейство.

По повод концертите дъщерята на Джон Пийл, Дандър Рейвънскрофт (Dander Ravenscroft), е изразила възхитата си от това, че хората си спомнят за баща й: "За всички ни това е много висока чест и мисля, че той щеше да е особено поласкан, че има толкова хора, които искат да участват в това събитие."

 

Сподели.