Политически провокации и холивудски шедьоври в програмата на 31-вия филмов фестивал в Торонто

Pinterest LinkedIn +

Днес в канадския град Торонто стартира 31-то издание на едноименния филмов фестивал, който се ревю на холивудските заглавия с амбиции за номинация за Oscar.

352 филма от 61 държави ще бъдат показани в рамките на фестивала, приключващ на 16 септември, от които 261 са игрални филми.

Събитието се очаква да уважат звездите Том Хенкс (Tom Hanks), Дженифер Лопез (Jennifer Lopez), Брад Пит (Brad Pitt), Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins), Пенелопе Круз (Penelope Cruz), както и много други, информира BBC.

Те са и сред изпълнителите на главните роли в част  от филмите, които ще бъдат показани.

Пит е звездата в новата лента от Алехандро Гонзалес Иняриту (Alejandro González Iñárritu, "21 грама") - "Babel" - разтърсваща история за това накъде е тръгнало човечеството във века на новите технологии. Освен неговото, другото голямо име в каста е на Кейт Бланшет (Cate Blanchett), но повечето от останалите роли се изпълняват от неизвестни актьори. 

Певицата-актриса Дженифър Лопез пък е в афиша на фестивала с лентата "El Cantante", където й партнира нейният съпруг - Марк Антъни (Marc Anthony).

Сред другите горещи заглавия на Торонто Филм Фест 2006 са "Infamous", главната роля в който изпълняват новият Джеймс Бонд - Даниел Крейг (Daniel Craig), Сандра Бълок (Sandra Bullock), Гуинет Полтроу (Gwyneth Paltrow) и Сигърни Уивър (Sigourney Weaver), и "All the King's Men". С големи букви в афиша на последния са имената на Шон Пен (Sean Penn) и Джъд Лоу (Jude Law).

От 352-те заглавия, включени в програмата на фестивала, не са малко тези на политическа тематика.  Сред тях най-провокативно безспорно е това на документалната лента "Death of An Asshole", в която "главният герой" е президентът на САЩ, Джордж Буш, който през ноември 2006 г. става жертва на убийствен атентат.

Ще бъдат показани още лентите "When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts" на Спайк Лий (Spike Lee) относно урагана Катрина и "Sicko" - новият проект на Майкъл Мур (Michael Moore), от който ще бъдат показани само отделни моменти.

Официален сайт на фестивала: http://www.e.bell.ca/filmfest/2006/home/default.asp

Сподели.