Под прикритие

Pinterest LinkedIn +

През последните няколко години в българския ТВ ефир отчитаме все по-засилващо се присъствие на сериали родно производство. Българското кино намери правилната посока, а безспорно една от най-впечатляващите продукции е криминалният "Под прикритие", който (изненадващо или не) се оказа сред най-силните козове на БНТ.

Идеята

Въпреки наличието на вече набиращия популярност по bTV "Стъклен дом", продуцентът и режисьор Димитър Митовски решава да създаде още един сериал, с голяма доза криминална насоченост. Макар да е далеч от най-добрите световни примери, крайният резултат, който получава името "Под прикритие", сравнително успешно подражава на някои от най-хитовите крими заглавия в жанра. Тук е любопитно да споменем, че сагата е вдъхновена от превърнали се в класика криминалета като "От другата страна" (The Departed) на Мартин Скорсезе, като прави амбициозна прави дисекция на българските подземни структури и задкулисните игри, които се разиграват - от най-маловажните фигури в родната мафия, до най-високите етажи на властта.

Както и в повечето си филми, Митовски залага и в "Под прикритие" на нестандартната сплав от добре познати имена и дебютанти – в каста влизат както доказани звезди като Захари Бахаров, Христо Мутафчиев и Георги Стайков, така няколко дебютанти. В главната роля е именно непознато лице - Ивайло Захариев, чиято игра макар да среща противоречиви реакции от критиката, също така му печели огромна фенска маса още с началото на сериала.

В ''Под прикритие'' прави дебют и познатата в модните среди Ирена Милянкова, която влиза в ролята на екранната любов на героя на Ивайло Захариев и същевременно съпруга на жестокия мафиот Петър Туджаров - Джаро (в ролята е Михаил Билалов).

Началото

Димитър Митовски, Виктор Божинов и Димитър Бочев започват снимките на сериали през март, 2011 г. През месец април, по телевизия БНТ 1 се излъчва пилотният епизод на сериала, проследен от над 600 000 зрители (!). "Под прикритие" се излъчва всяка неделя от 20:45, а епизодите продължават по 53 минути. След като първи сезон завършва на 3 юли, 2011 г., продължението на сериала е неизбежно. Втори сезон започва на 20 ноември, 2011 г., като разчита на същата времева рамка, а след края му, веднага е обявен и трети сезон насрочен за есента на 2012 г.

Подкрепен от статистиката, успехът на "Под прикритие" е неоспорим още със старта. Предлагаща на зрителите динамична и напрегната атмосфера, както и интересни герои, криминалната драма е създадена по формула, която привлича голяма част от родната публика. Макар много от сюжетите в новото българско кино да се ориентират около времето на Прехода и развитието на престъпността в България, Димитър Митовски успява да разчупи този шаблон. Той създава история, която е както близка до българите, така и достатъчно раздвижена, за да ни откъсне от ежедневието ни.

Героите и звездите

Ивайло Захариев (Мартин Христов) – Мартин е полицай под прикритие, внедрен в групата на едни от най-големите мафиоти. След специално обучение като полицай, той е със засекретена самоличност, а бъдещето му зависи от това доколко може да се прикрива при враговете си. Ивайло Захариев е още в началото на кариерата си и има какво да учи за професията, но ролята в "Под прикритие" му дава един много добър старт, а бъдещето му изглежда обещаващо.

Захари Бахаров (Иво Андонов) – Захари Бахаров отдавна е станал един от най-любимите актьори на българската публика, а е и от най-талантливите. След роли в знаковия за родното кино "Дзифт" и Love.net, както и множество участия в театъра, Бахаров се включва и в "Под прикритие" като един от главните персонажи - дясната ръка на жестокия мафиот Джаро. Героят му Иво Андонов е от най-комплексните в сериала, често отнемайки фокуса от главните събития.

Михаил Билалов (Петър Туджаров – Джаро) – Образът на жесток мафиотски бос е от най-срещаните в българското кино. Това дава възможност на Михаил Билалов, който изчезва от сцената през 90-те, да покаже таланта си, изграждайки един от най-интересните отрицателни персонажи в последно време. Джаро е суров, безкрупулен и умен. Въпреки това, колкото повече се затяга примката около врата му, толкова по-неконтролируем става той.

Мариан Вълев (Росен Гацов – Куката) – Когато за един второстепенен герой започнат да говорят всички и стане любимец на цялата публика, значи се е получило нещо специално. Куката определено е един от най-интересните и забавни герои, които е виждал българският киноман. Будейки с играта си сравнения с великани в киното като Гари Олдман, Мариан Вълев изиграва герой, различен от клиширания български мафиот с опростен манталитет. Росен е просто един от групата наемници на Джаро, но с непоправимия си чар и принципи, той става големият любимец на родната публика.

Ирена Милянкова (Силвия Велева - Съни) - Ирена Милянкова също като колегата си Ивайло Захариев, прави дебюта си в ''Под прикритие'', а ролята й е на приятелката на Джаро - Съни. Макар да си има всичко, героинята й е отегчена от този начин на живот и търси бягство. Новият наемник на Джаро - Мартин Христов, се оказва добра причина за Съни да изостави мафиотския бос, но това не може да стане и без последствия.

Историята

Сюжетът в "Под прикритие" разказва за полицай със засекретено досие, който бива внедрен в престъпна група. С течение на времето, което прекарва под прикритие, той се издига в йерархията и спечелва доверието дори на самия престъпен бос, откъдето започват и големите проблеми.

Любопитни факти

  • Сериалът започва своя възход на 13 април, 2011 г. с бляскава премиера в стил "Холивуд". Целейки колкото се може повече автентичност, режисьорът Димитър Митовски наема разследващия журналист Слави Ангелов, който помага за правдоподобността на историята.
  • В "Под прикритие" прави голямото си завръщане и обичаният от всички Христо Мутафчиев, който претърпя инсулт през 2010 г. Героят му подобно и на актьора се "завръща от гроба", за да започне нов живот.
  • Интересен факт е, че в епизоди на сериала се появява и отряд барети. Спец частите са получили специално разрешение от министър Цветан Цветанов за участието си.

Сподели.