Почина Иван Славков - Батето

Pinterest LinkedIn +

Едно от най-големите имена в българската журналистика и спорт ни напусна днес. Иван Славков - Батето, както бе по-известен у нас, почина в Правителствена болница на 1 май сутринта.

Смъртта е настъпила вследствие на сърдечни проблеми. Славков, който е роден на 11 май 1940 г., е работил през кариерата си за в-к "Труд", десет години бе и генерален директор на Българска национална телевизия (1972-1982).

В началото на 80-те години на миналия век е избран и за председател на Български олимпийски комитет, като малко по-късно става и пожизнен член на МОК. От 1995 г. оглавява и Родния футболен съюз, като през 2001 г. е преизбран на поста.

От 2003 г. става главно действащо лице в един от най-големите скандали в българския спорт - уличен е със скрита камера във взимане на подкуп от разследващ журналист на BBC. Това е и моментът, в който той слиза от светлината на прожекторите, като напуска всички ръководни постове, които заема.

И до днес обаче остава пословичен с нетипичното си чувство за хумор, с което разведряваше и най-напрегнатата атмосфера и заради което бе любимец на медиите. 


Сподели.