Почина Йосиф Кобзон

Pinterest LinkedIn +

Народният артист на Съветския съюз и депутат от "Държавната дума" на Русия Йосиф Кобзон почина на 80-годишна възраст. Естрадният певец, който през 2005 г. беше диагностициран с рак, беше на границата на смъртта през последния месец, съобщи lenta.ru. През юли беше приет в реанимация, където беше включен на вентилационно дишане. За хиляди руснаци Кобзон е не просто естраден изпълнител, а олицетворение на духа на своето времени, допълват от руския сайт.

Йосиф Кобзон е роден през 1937 г. в незаможно еврейско семейство в Украинската част на СССР. Целият му живот е свързан с музиката. През 1946 г. той става печели училищна олимпиада по художествена самодейност и участва като победител в концерт в голяма зала в Москва. След казармата започва да учи в Държавния музикално-педагогически институт в страната.

През 2007 г. по случай 70-годишнината си певецът решава да направи юбилейно турне, започващо в България. При посещенията си у нас той изпълнява на български език песните "Моя страна, моя България", "Една българска роза" и "Хей, поле широко". През 2012 г. прекратява певческата си кариера и през същата година е награден с орден "За заслуги към отечеството" – I степен.


Йосиф Кобзон ще остане като противоречива, но ярка личност в историята на руската музика. Наричан руския Франк Синатра, той има над 3000 песни в репертоара си и е известен с концертите, които изнася на различни терени на бойни действия, в Чернобил броени дни след аварията и др. Името му се спрягаше и във връзка с някои политически и бизнес начинания. През септември 2016 г. Кобзон се обяви против провеждането на конкурса "Евровизия" през 2017 г. в Русия, тъй като според него конкурсът е "необективен" и "политизиран".


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.