20 Май 2019, 05:55

Пловдив избухна цветно и древно

Pinterest LinkedIn +

Магически се случиха тези почивни дни за Пловдив. Фестивалът "Стрийт арт фест Пловдив - древен и вечен" се проведе на 5, 6 и 7 октомври за първи път в града под тепетата, в близост до най-вълшебната планина (сами познайте коя), и доказа, че понятието "улично изкуство" може да донесе само позитивни вибрации.

Иначе казано, имаше и Crazy vibes, и много шареност, и вкус, и сериозност.

Имена като 140 Ideas, Esteo, Maze & Felon, Sten, Goat, Mr AO, Bozko, Virus, или общо 30 артиста изрисуваха за два дни подлеза на Чифте баня и предвид изкушението да се поддадат на местната болест "айляк", успяха да довършат своите красоти.

Развихри се шеметна и ярка "игра на графити", след която ми се иска да вярвам, че градът и хората няма да са същите. Не, нямам предвид изцапаните им дрехи и някаква нова хипи/happy мода. Пожелавам си една по-свободна и толерантна асоциация с думата "изкуство", използвана в ежедневието ни като онова странно необходимо зло, което не винаги разбираме.

Като с вълшебната пръчка на феята иначе мрачният и малко потискащ подлез се прероди. Младите ентусиасти от организацията "Младежки глас", виновници за събитието, боядисват и чистят мястото от вторник, предвкусвайки промяната. За допълнително занимание и креативност на публиката можеше да си направиш сам картичка с поезия, да потанцуваш, да се покефиш на реге и ска (и чаровни диджеи), преди да е дошло шеметното зимно каране, да си нарисуваш картина с пясък, както и да си направиш сам бижу. 

Да си направиш сам - с тези думи първият стрийт арт фест в Пловдив отправи предизвикателство и въпрос - не е ли крайно време да изкараме изкуството от кутийката и да го пуснем на воля да ни замайва? Време е.

Адмирации за смелостта на лудите и енергията на креативните.

Сподели.