PlayStation 4: Очаквано и без изненади

Pinterest LinkedIn +

Може да прозвучи странно, но официалният анонс на новата гейм платформа на Sony остави след себе си повече въпроси, отколкото отговори. Това разбира се не означава, че по време на близо двучасовото събитие напълно липсваха приятни изненади, но някои от най-ключовите въпросителни относно самата конзола, включително и как точно ще изглежда тя и колко ще струва, останаха да висят във въздуха.

На хардуерния фронт нищо ново?

По отношение на техническите спецификации на PlayStation 4 практически всички предварителни очаквания се оказаха правилни и на място. Sony очевидно са научили добре горчивия урок на мощния, но комплексен, труден за управление и твърде специфичен хардуер на PlayStation 3.

Точно по тази причина компанията възнамерява да заложи на повече или по-малко стандартна РС архитектура - APU (микропроцесор, интегриращ графично ядро и централен процесор в един чип - вероятно дело на AMD), 8 GB супер бърза памет (GDDR5, използвана обикновено в съвременните видео карти от най-висок клас) и локален твърд диск.

Още повече намеците относно това, че конзолата е разработена "от гейм разработчици за гейм разработчици" показват ясно, че от Sony са схванали правилно нещата този път - хардуерът е важен, но още по-важни са игрите, които бъдещите PlayStation 4 фенове ще играят на него.

В тази връзка да си припомним една от основните причини за сравнително бавния старт на предходната PlayStation генерация - сложният, неудобен за работа и труден за усвояване софтуерен комплект за разработка, с който идваше конзолата. Резултатът беше куп проблеми за гейм студията, а оттам по-малко и по-неоригинални игрални заглавия.

Ако този път Sony са спазили обещанията си в това отношение, нещата ще се променят. Друг е въпросът каква цена ще трябва да платим всички ние за "експеримента", наречен PlayStation 3 / Cell.

Макар и с половин уста от Sony обясниха, че не, за обратна съвместимост с огромната библиотека от съществуващи PlayStation 3 заглавия не може да се говори на този етап, което е изключително лоша новина за една прохождаща платформа.

Това значи, че ако си купите PlayStation 4 още тази година (конзолата трябва да е на пазара някъде около коледните празници), вероятно ще имате избор от едва шепа заглавия, предназначени специално за нея, а цялата ви налична PS3 гейм колекция ще трябва да почака евентуалното бъдеще, в което Sony (може би) ще предложат някаква опция за осигуряване на обратна съвместимост (вероятно на някакъв cloud базиран принцип).

Причините тук са повече от ясни - драстично новата хардуерна архитектура на PS4 превръща осигуряването на обратна съвместимост в доста сложно технологично предизвикателство. И за да се справи с него, Sony има нужда от още време.

Социална и онлайн

В същото време не може да се каже, че PS4 няма да предложи никакви истински "next gen" опции. Най-впечатляващите измежду тях вероятно се дължат на технологиите на Gaikai -  услугата за поточно предаване на гейминг съдържание, която Sony закупи миналата година.

В резултат новата конзола ще си осигури не само пълноценен онлайн достъп до непрекъснато растяща библиотека с игрални заглавия, но и ще позволи например да играете всяко едно от тях още докато то се сваля върху локалния ви твърд диск! Това е постигнато благодарение на вграден допълнителен чип, осигуряващ опция за многозадачност от ново поколение.

Освен това конзолата ще разполага с опция за незабавно възстановяване на предходна гейм сесия - т. е. ще можете да я изключите по всяко време без преди това да ви се налага да спирате играта, която играете. Когато я включите след това, ще можете веднага да продължите с играта оттам, откъдето сте спрели.

Социалният характер на PlayStation 4 и богатите й онлайн възможности ще позволят на конзолата "да ви опознае" с времето. PS4 ще ви предложи опции не само да играете онлайн, но и да обменяте разнообразно гейм рилейтид съдържание с вашите приятели в интернет, да ги наблюдавате как играят.

Конзолата ще следи вашата онлайн активност и ще се опитва да предугажда личните ви предпочитания, т. е. ще следи какво играете, колко време отделяте на едно или друго заглавие и впоследствие ще може да ви предлага информация за ново съдържание съобразно персоналните ви вкусове.

Дори беше намекнато, че ще сваля игри още преди да сте ги закупили, така че когато го направите, да не ви се налага да чакате и секунда преди да започнете да ги играете.

Отделно всеки PS4 играч ще има собствен гейм профил (подобен на профила в социални мрежи като Facebook), напълно интегриран в съществуващата PlayStation екосистема.

Периферията

Друг момент, който от Sony са схванали правилно този път, е свързан с възможностите за контрол, предлагани от новата платформа. Постепенната еволюция на PlayStation 3 през годините доведе до там, че в един момент аксесоарите за нея станаха твърде много и твърде неудобни за употреба. Освен стандартния (и задължителен) контролер всеки, който искаше да се възползва максимално от възможностите на конзолата, трябваше впоследствие да закупи и PS Move (приставката за управление с жестове) и евентуално PlayStation Eye (допълнителна камера).

С PlayStation 4 нещата ще са една идея по-прости в това отношение благодарение на изцяло обновения DualShock контролер. Макар да запазва до голяма степен дизайнерските особености на класическия PlayStation геймпад, DualShock 4 ще предлага още и интегриран LED излъчвател (заместващ PS Move) и тъчпад (подобен на гърба на PlayStation Vita).

Изцяло обновената PlayStation 4 Eye камера също е доста впечатляваща: с високо ниво на чувствителност, резолюция от 1280 x 800 пиксела и широкоъгълни лещи, осигуряващи й зрителен ъгъл от 85 градуса.

За съжаление на този етап Sony явно не са готови с някаква реална демонстрация на възможностите й, но по време на анонса беше намекнато, че камерата ще предложи опции за различаване на играчи, намиращи се по-близо физически до конзолата от тези, намиращи се зад тях, а също така и ще осигури опция за бърз login посредством лицево разпознаване.

4К поддръжка?

Един от въпросите, останали без отговор. Почти сигурно е, че PS4 ще осигури някакво ниво на Ultra HD съпорт, но вероятно по отношение на видеосъдържание и мултимедия (филми и клипове). Предвид съобщените хардуерни спецификации на конзолата обаче малко вероятно е новата конзола да е способна да предложи пълноценно 4К игрално преживяване - вероятно и през тази PlayStation генерация доминиращият стандарт ще си остане Full HD (1080р).

В същото време PS4 ще разполага с Blu-ray оптично устройство (факт, който не беше споменат по време на официалния анонс, но беше изяснен впоследствие от представители на Sony).

Игрите

Списъкът с представени заглавия, налични на старта на конзолата, представляваше интересна комбинация от (умерено) приятни изненади и (основно) "сигурни залози".

Феновете на Sony платформата без съмнение ще се зарадват на новите попълнения в популярни PlayStation серии като Infamous (Infamous: Second Son), Killzone (Killzone Shadow Fall) и Final Fantasy.

Сред приятните изненади пък се нареждат новият проект на Джонатан Блоу (създателя на страхотния платформър Braid) - The Witness; Destiny - новата игра на Bungie (автори на серията Halo), PS4 версия на играта, обрала наградите на жури и публика на миналогодишното E3 - Watch Dogs (Ubisoft).

Може би най-голямата изненада пък беше... Diablo 3! От Blizzard обявиха, че работят по версия на популярната си игра, предназначена специално за PS4.

И това са само част от заглавията, които са официално потвърдени и ще се появят заедно със самата PlayStation 4 до края на тази година!

Списъкът с непотвърдени (но много вероятни) бъдещи PS4 проекти радва не по-малко: Задаващият се Grand Theft Auto V едва ли ще пропусне новата конзола. Същото се отнася и за новите попълнения в Call of Duty и Battlefield сериите.

От известно време насам усилено се говори и за нов проект на Bethesda SoftWorks (нов Elder Scrolls за конзоли от следващо поколение?), както и за все още необявено заглавие на Naughty Dog (Uncharted, The Last of Us).

От студиото Ready at Dawn (създател на друга култова PlayStation серия - God of War) също говорят за "вълнуващо ААА заглавие, предназначено за конзолни платформи от следващо поколение". Иначе казано - PlayStation 4.

Големите въпросителни

Това, което определено не видяхме в рамките на двата часа официално представяне, беше... основният виновник за целия шум - нейно величество PlayStation 4.

Самата конзола не беше показана и на този етап все още не е ясно как точно ще изглежда тя. Причините за това може да са две. Едната е, че от Sony все още не са напълно готови с окончателните хардуерни спецификации на новата си конзола и избързаха с "хартиен" анонс просто за да надцакат Microsoft.

Другата е, че компанията чисто и просто се опасява, че конкурентите й (в лицето най-вече на споменатите Microsoft) ще се възползват от изпреварващия анонс на PlayStation 4 и ще откраднат идеи от него или просто ще модифицират собствената си платформа (Xbox 720) така, че да предложи нещо повече.

Разбира се, проблемът с външния вид и финалните характеристики на бъдещия PS4 бледнее на фона на далеч по-важен въпрос: "Колко ще струва въпросната конзола?"

По тази тема Sony упорито мълчи - може би защото изчаква офертата на Microsoft, за да направи ценовия си ход.

Като цяло засега прогнозите в това отношение са оптимистични. За разлика от хардуера на PS3, за разработката на който бяха изхарчена разорителна сума пари, PS4 предлага значително по-стандартни, масови РС компоненти. Това означава, че стартовата цена на конзолата ще е доста по-разумна от убийствените пет-шестстотин евро, от които стартира PlayStation 3.


Сподели.