PlayStation 3 – най-мощният, но и най-скъпият вариант на гейм-конзола

Pinterest LinkedIn +

Производството и разпространението на видеоигри из цял свят днес се нарежда сред най-доходоносните и привлекателни области в сферата на бизнеса. По данни от 2005 г. пазарът на компютърни и видеоигри е донесъл печалби от 30 милиарда долара, което го поставя наравно с видео и аудиоиндустрията.

Президентът на “Sony Computer Entertainment” Кен Кутараги съобщи на пресконференция в Токио подробности около реализирането на конзолата PlayStation 3.
 
Новото поколение на Sony ще излезе едновременно в Япония, Европа и САЩ в средата на ноември 2006 г.
 
От компанията планират да пуснат в обръщение и услугата PlayStation Network Platform, която обещава да се превърне в аналог на Xbox Live! Основната разлика обаче се крие в това, че PlayStation Network Platform ще се предлага абсолютно безплатно.
 
Притежателите на новата конзола PS3 няма да плащат, за да играят в Мрежата. PlayStation Network Platform ше предоставя на потребителите възможността да свалят видео и аудиофайлове, а също така и игри за по-старите поколения конзоли – PlayStation, PlayStation2 и PlayStationPortable. Наред с това, юзърите ще могат свободно да чатят помежду си благодарение на екстрата, предоставена от Sony.
 
Конзолата PS3 ще се разпространява с вграден твърд диск с капацитет от 60 гигабайта. До момента предположенията са, че цената на PlayStation 3 ще варира между 400 и 900 долара. Това ще бъде най-мощният, но и най-скъпият вариант на гейм-конзола. 
 
Борбата между Sony и Microsoft продължава с пълна сила и през тази година. Microsoft се стреми да удари конкуренцията на Sony и PlayStation 3 със своята конзола последно поколение – Xbox 360.
 
Още през 2004 г. стана ясно, че PS3 ще бъде снабден със съществуващите тогава още в стадий на разработка свръхпроизводителни процесори Cell от IBM, Sony и Toshiba. Тогава бе обявена и първата вероятна дата за излизане на Sony PlayStation 3 – пролетта на 2006 г.
 
През лятото на 2005 г. на изложението Electronic Entertainment Expo (E3) в Лос Анджелис бе представен първият макет на конзолата PS3. Бяха излъчени и няколко демонстрационни трейлъра, които дадоха на конкуренцията ясно да разбере, че се изправя пред невиждана досега сила в лицето на PlayStation 3.
 
Според компанията Sony, причината за отлагането на пускането официално на продукта се крие в желанието й да направи новото поколение конзола максимално производително. Най-вероятно основната причина обаче отново се крие в съперничеството между Sony и Microsoft – сега японската компания ще има допълнителни месеци на разположение, за да изучи в детайли всичко, което предлага Xbox 360, както и съответно да направи своя продукт по-мощен, с по-реалистична графика и по-внушителен звук.
 
А какво всъщност ни очаква?
 
Процесорът Cell с тактова честота 3,2 гигахерца е способен да изпълнява 218 милиарда операции в секунда. Видеоадапторът на PS3 ще бъде разработен от Nvidia, спецификацията му все още не е уточнена. Сред възможностите на конзолата са и пълната поддръжка на HDTV (висококачествено тв излъчване), а освен това и съвместимост с игри от предишните поколения на PlayStation.
 
Несъмнено излизането на PlayStation 3 ще бъде най-голямото събитие през тази година в игровата индустрия. Sony обеща, че на месец в цял свят ще бъдат разпространявани милиони и милиони конзоли. За реализиране към новата платформа са предвидени култови гейм поредици, имената им говорят сами за себе си: Unreal Tournament 2007, Silent Hill 5, Medal of Honor: Airborne, Resident Evil 5, Tekken. Така че чакането определено си струва!
Сподели.