Питър Динклидж, или колко е важно да се шегуваш със себе си

Pinterest LinkedIn +

Телевизионната адаптация на фентъзи поредицата A Song of Ice and Fire (Песен за огън и лед) – Game of Thrones (Игра на тронове) – e вероятно най-хитовото шоу за последните няколко години, а най-голямата му звезда неочаквано се оказва Питър Динклидж (Peter Dinklage).

Въпреки че е висок само 135 см., 43-годишният актьор е една от онези личности в шоубизнеса, които рушат всякакви стереотипи и доказват, че външният вид никога не е строго определящ за съдбата на човек.

Динклидж е роден през 1969 г. в Ню Джърси, САЩ и учи в две от най-престижните местни учебни заведения – в частното училище Делбартън и в колежа Бенингтън, който завършва през 1991 г.Макар че през 2012 г. е едно от най-разпознаваемите лица както на малкия, така и на големия екран, началото на актьорската кариера за Питър Динклидж не е така бляскаво.

Дебютът си в киното той прави през 1995 г. във филма Living in Oblivion, където персонажът му е джудже-актьор, недоволно от стереотипните роли, които се налага да играе всеки път.

Както се изразява самият Динклидж, по това време също като персонажа си в Living in Oblivion той няма как да подбира ролите си, защото трябва да плаща наем и сметки.

Истинският му пробив, който идва след още няколко роли, е с филма The Station Agent, който излиза през 2003 г. Героят му в драмата губи своя най-близък приятел и решава да се усамоти на ново място, където среща продавачи на сандвичи, борещи се със собствените си проблеми.За играта си във филма Питър Динклидж е отличен с няколко награди за независимо кино, а той самият става все по-търсен.

Както става ясно, американският актьор притежава особено чувство за хумор и използва големи дози сарказъм, които му позволяват да моделира героите си през своя собствена призма, с което ги прави далеч по-интересни и забавни отколкото са били замислени.

Самият Питър признава как с годините му е станало ясно, че ръстът му е проблем за другите, но не и за самия него.Набирайки популярност в Холивуд, той изиграва множество най-различни роли, като много от героите му изобразяват в голяма степен самия него.

Това (дори според самия Динклидж) може да се твърди най-вече за ролята, която го издигна до небесата – тази на Тирион Ланистър в Game of Thrones.

Изключително комплексен герой, Тирион притежава много от чертите на характера, присъщи и на Питър Динклидж – интелигентен, с чувство за хумор, макар и често пъти мрачно, и изключително харизматичен.

Именно вроденият му магнетизъм прави Динклидж и съответно героя му толкова обичани от феновете. Макар в Game of Thrones нищо да не е само черно или бяло, то за Тирион Ланистър определено може да се каже, че няма значение от коя страна на барикадата е застанал.


А относно Питър Динклидж – възможностите пред него вече са милиони, а кариерата му е във възход. Вече носител на Златен глобус, обявен за мъж на годината от GQ и избиран за кориците на безброй много списания като Rolling Stone, Entertainment Weekly и Total Film, актьорът тепърва започва да събира плодовете на успеха си.

Сподели.