Philips Fidelio AS851: аудио док за Android! Не толкова добра идея, колкото изглежда

Pinterest LinkedIn +

Независимо дали обичате или не можете да понасяте Apple, трябва да признаете едно - хората знаят как да правят лесни за употреба продукти. Точно затова днес на пазара ще намерите стотици различни модели аудио докинг станции, предназначени за iPad и iPhone. Те изискват от вас единствено да плъзнете телефона си (или MP3 плейъра) в предназначеното за него гнездо и секунда по-късно си имате страхотна и компактна мини-стерео система, възпроизвеждаща любимата ви музика.

В същото време човек се чуди защо при повече от 200 милиона Android устройства в циркулация, не се намират повече докинг станции, предназначени за телефони като HTC Sensation или Samsung Galaxy S II.

Отговорът лесно може да се намери в лицето на един от най-новите опити по темата на Philips – докинг системата, предназначена специално за Android – Fidelio AS851.

Още първият поглед към нея веднага ще ви покаже защо въпреки популярността си, Android не е успял да провокира появата на особено много подобни аксесоари. Категорично не е поради липсата на пазарен дял.

Проблемът идва оттам, че Android всъщност е софтуерна платформа, или по-скоро плеяда от софтуерни приложения, работещи в обща среда. За разлика от основния си конкурент, на Android устройствата им липсва едно основно качество – стандарт.

В крайна сметка там говорим за огромен брой различни марки и модели, предлагащи различен брой и вид конектори, ориентирани по различен начин, управлявани от повече или по-малко модифицирани версии на оригиналния Android софтуер. Финалният резултат е истинска какафония от различни "стандарти", нито един от които не е окончателен.

Да видим как се е отразило това на модел като Fidelio AS851. Идеята при него е комбиниране на micro USB конектор и Bluetooth връзка. На теория, така ще можете да "бучнете" вашия Android смартфон (или дори таблет) в докинг станцията, за да може той да черпи захранване от micro USB връзката.

След това, специално приложение (което сте инсталирали предварително върху Android устройството) – Philips Fidelio app, автоматично ще установи връзка с приемника в аудио дока (през Bluetooth) и ще започне да възпроизвежда музиката, записана върху телефона.

Всичко звучи почти толкова лесно, колкото и аналогичната операция с Apple и iOS, нали? Да, ама не, както казваше един български политик от близкото минало.

Още в момента, в който посегнете да поставите телефона си в micro USB гнездото, ще установите, че то не е съвместимо с всеки един Android модел на пазара.

При HTC Sensation например, micro USB конекторът е разположен не отдолу (където би било най-логично и удобно), а отстрани на смартфона. Това значи, че ще трябва да го завъртите странично, което пък никак няма да улесни навигацията в менютата, и с всяко по-рязко натискане на екрана ще рискувате да катурнете цялата система.

Ако пък сте горд собственик на таблет от типа на Galaxy Tab 10.1, изобщо няма смисъл да си харчите парите за докинг станция като Fidelio AS851 – просто конекторите, които са предвидили Samsung, са напълно несъвместими с micro USB куплунга на Philips модела.

Добрата новина е, че след като веднъж настроите всичко да работи (и ако сте имали късмет телефонът ви да е съвместим в достатъчна степен с Fidelio AS851), ще можете по всяко време да го вдигнете от гнездото, без това да пречи на възпроизвеждането на музика – след като се установи Bluetooth връзка, тя се запазва, докато не я прекратите по ваше желание.

По отношение на качеството на звука, забележки почти няма (все пак говорим за мини-стерео система, а не за hi fi техника), но липсата на съвместимост и капризният метод за свързване и настройки може да ви докарат серия неприятни емоции.

Разбира се, тук вината не е на Philips – при липсата на единен стандарт и широко отворена платформа като Android, Fidelio AS851 е най-доброто, което може да се направи по темата аудио док.

При това положение, добре е да се замислите, дали няма да е по-удачно вместо подобен модел, просто да вземете коя да е безжична Bluetooth аудио система и да закачите телефона си на зарядното в случай, че възнамерявате да слушате музика от него за по-дълго време.


Сподели.