Пазителите на завета

Pinterest LinkedIn +

"Пазителите на завета" е новата книга на Том Егеланд, в която авторът разплита нови исторически и религиозни загадки, свързани със Стария завет и личността на Моисей.

Сюжетът започва през 11 век, когато викингски воини ограбват египетска гробница и без да знаят открадват една от най-големите тайни на Стария завет.

10 века по-късно археологът Бьорн Белтьо открива във викингски ръкопис код за разгадаване на древна загадка.

Издирването, което той предприема, го отвежда сред диви исландски пейзажи, до руините на стари норвежки църкви и египетски гробници, до антикварни книжарници в Рим и далеч отвъд Атлантическия океан – в САЩ и до загадъчен дворец на Карибите.

Могъщи сили са против него, но той успява да достигне до историческа и религиозна тайна, чието разкриване би имало фатални последствия.

Отчасти трилър, отчасти интелектуално приключение, "Пазителите на завета” изследва библейски и исторически митове. За пореден път Том Егеланд показва не само, че е майстор на напрегнатата интрига, но и че е писател от висока класа с остроумен, ироничен, образен и нестандартен почерк.

Том Егеланд е роден в Осло през 1959 година. Работи като разследващ журналист, репортер и редактор във водещи норвежки всекидневник и телевизия.

През 1988 г. дебютира с романа на ужасите "Пътека към миналото”, а литературният му пробив е "Краят на кръга” (2001), който има подозрително сходен сюжет с написания две години по-късно световен бестселър "Шифърът на Леонардо”.

Том Егеланд е автор на общо 8 романа, преведени на 18 езика.

Сподели.