Първата детска книга на Йордан Радичков ще бъде представена в Столичната библиотека

Pinterest LinkedIn +

Първата детска книга на българския писател Йордан Радичков "Шарена черга" ще бъде представена на 30 септември от 12:30 до 14:00 часа в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека на пл. "Славейков".

Първата детска книга на българския писател Йордан Радичков "Шарена черга" ще бъде представена на 30 септември от 12:30 до 14:00 часа в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека на пл. "Славейков".

В рамките на инициативата, организирана от библиотеката и от издателство "Нике", деца и родители ще могат да видят и изложба с илюстрациите на книгата на художника Мария Вълкова, както и да чуят историите от книгата, прочетени от Цвета Дойчева.

Въпреки че "Шарена черга" е първата детска книга на Йордан Радичков, тя остава в сянката на останалите му творби за деца − "Ние, врабчетата" и "Малки жабешки истории". Книгата е създадена през 1964 година и описва спомените на писателя от собственото му детство.

Магаре, което спори със собствената си сянка, жаба, която разваля детската фантазия, овни, които срутват цели дворци, прасе, което спори с ветровете, охлюв, тръгнал на околосветско пътешествие и деца, откриващи света, са само малка част от историите, разказани в "Шарена черга". Малките и големи читатели на творбата ще научат още как е измислена стенобойната машина, колко котки са нужни, за да изядат един кит, защо торбата се окачва на крушата, как да се качим на небето и още много интересни разкази.

Сподели.