Паркур - начин на живот и в България

Pinterest LinkedIn +

Наскоро в столичното кино "Одеон" се състоя премиерата на българския документален филм "Паркур - начин на живот". Лентата с режисьор Андрей Хадживасилев запознава с този вид спорт и показва как той се превръща в начин на живот за тези, които го практикуват.

За популярността на новата мания сред младежите и в България сериозно допринесоха видеоклипът на Мадона "Jump, Love Don`t Let Me Go" на Дейвид Гета и френският игрален филм "Ямакаши".

Паркур е физическа дисциплина, вдъхновена от човешкото движение, която обръща внимание на непрестанното и умело преминаване през препятствия (както изкуствени, така и естествени) в обкръжаващата среда. Движението може да представлява бягане, скачане, катерене или да включва и други по-сложни техники.

Според основателя на дисциплината Дейвид Бел духът на паркур се основава донякъде върху понятията за "бягство" и "достигане", т.е. върху идеята за използване на физическата подвижност и бързата мисъл с цел разрешаване на трудни ситуации и възможност за придвижване в желаната посока.

В България вече има сформирани отбори, които включват десетки трейсъри (нещо като състезатели), но въпреки популярността практикуване на този спорт не се препоръчва до навършването на 15-годишна възраст, споделят по-напредналите.

Вижте как Драго и Милен от SJC преодоляват препятствия в Добрич:


Сподели.