Парктрониците – все по-необходима екстра

Pinterest LinkedIn +

Паркирането на съвременните коли без допълнителна помощ е трудна задача, особено за начинаещите, а защо не и за напредналите шофьори. За щастие, днес технологиите значително са напреднали и парктрониците от Maxauto24.com вече улесняват всички водачи при шофиране. Какво представляват тези системи, отделните им видове и как да изберете правилните според вашия случай?

Типове парктроници

Това са автомобилни системи, състоящи се от два или повече на брой сензори. Разположени са на различни места по колата. Задачата на датчиците е откриване на препятствия и изчисляване на разстоянието от автомобила. При откриване на непреодолима пречка парктроникът включва звукова сигнализация, чиято честота се увеличава с приближаване към препятствието до непрекъснато звучене. Така водачът има възможност да промени положението на колата и да я позиционира на паркинг мястото, без да я удари в намиращите се зад него предмети.

Основно съществуват жични или безжични парктроници за коли – последните са най-съвременните и качествени предложения на пазара. Те не изискват прокарване на допълнителни кабели и проводници. Монтажът и липсата на свързване значително улеснява инсталацията, без необходимост от пробиване, скриване и маскиране на кабелите. Поради съществения недостатък на безжичните системи, като вероятността от загуба на сигнал, дори и днес жичните решения са все още предпочитани за използване. Според броя на сензорите парктрониците за коли биват:

  • С два сензора – най-простата и евтина конфигурация, която обаче не покрива целия периметър на превозното средство и има вероятност от пропуски при засичането на препятствия;
  • Три или четири сензора – няма “мъртви точки” и практически се препоръчва като оптимално решение за шофьорите;
  • Шест сензора – сложна система, обхващаща предната и задната част на автомобила;
  • Осем сензора – максималният брой “очи”, обхващащи всеки милиметър от периметъра на превозното средство, осигурявайки максимална безопасност при паркиране.

Съвети за избор

При избора, освен гореизброените модели, е важно да знаете дали искате парктроникът за колата ви да има допълнителни камери за задно виждане при паркиране. Те позволяват визуалното предаване на случващото се в реално време зад превозното средство и получаване на по-голяма яснота относно обстановката зад вас. Възможна е и LED индикация чрез различни цветове, които обикновено са изведени на централното огледало на колата, гарантирайки, че дори и при силна музика в купето, вие ще забележите светлинната сигнализация.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.