Пънк фолк от Q-check за всички чакараци и чакарачки!

Pinterest LinkedIn +

Дни преди представянето на новия си албум, групата разяснява тънката граница между ретро чалгата и първичната пънкария...

Без значение дали мислиш, че чалгата е shit или е hit, в Q-check ще те грабне виртуозното умение на бандата да претворява някои от ранните шедьоври на жанра в приятни пънк, рок, метъл, ска или реге парчета.

И след първия си кошмарно звучащ, но обнадеждаващо забавен едноименен албум (чуй част от него в Music Space), групата вече е готова с новия "Чакараци“.

В него песни за бивши гаджета съжителстват с романтично кървави истории за спасители на плажа, безпощадни карикатури на попфолк културата и авторски парчета във всевъзможни стилове.

Като цяло става дума за приятна шарения, която можеш да чуеш на представянето на албума в Backstage тази събота, 12 декември от 22.00 часа.

Ето какво си поговорихме с бандата дни преди премиерата...

Елена Пенева: Първият ви албум беше по-скоро на шега записана пънкария. Сега, ако човек не е бил на ваш лайф и не разбира текстовете, може да реши, че сте една доста сериозна банда – и откъм текстове, и откъм композиции...

Лъчо: Да, развихме се и се понаучихме да свирим, да записваме и да мастерираме. Идеята на първия албум беше първичната пънкария, както ние си я представяме. Сега вече искаме да представим нещо по-качествено и по-музикантско.

Албумът продължава първия – супер многостилен е - има пънк, метъл, ска, сиатъл, реге... Ние слушаме доста разнообразна музика и се оставихме да ни влияе всичко..: Я си кажете сега, как ще отговорите на обвиненията, че сте чалгари?

Лъчо: Не само, че не сме чалгари – ние се борим с чалгата, като я иронизираме. Не мога да си представя, че има някой, който е бил на наш концерт и след това си е казал "тия свирят чалга“. Когато свириш чалга в ска, пънк, метъл или реге вариант, аз мисля, че посланието е ясно. 

.: "Чалгата е толкова яка, че можеш да я изсвириш във всякакъв вариант"?

Лъчо: Ха-ха ако го приемеш така на прима виста – да.

Калин: Ние се опитваме да превъзпитаме хората и да им покажем верния път, който не е към чалгата, а точно обратното.

Орлин: Аз си мислех, докато седях в тоалетната, защото доста време прекарвам там...

.: Защото си чистач на тоалетни...

Орлин: Ха-ха, не – пиколо съм. Мислех си следното: Според мен ние не се противопоставяме на чалгата, ние сме нещо като катализатор. Феновете, които идват на нашите концерти, като цяло не са фенове на чалгата...

.: И вие им показвате цялата й красота?

Орлин: Ами нещо такова – чалгата има огромна продукция и тези хора я мразят. Ние я филтрираме и представяме най-доброто от нея по най-добрия възможен начин. Освен това я даваме не в оригиналния й вариант, който не харесваме, а във варианта, в който ние искаме да я чуваме.

Лъчо: Човече, стана някакво противоречие...

.: От една страна я иронизирате, а от друга я преработвате  – тоест – тя ви вдъхновява...

Лъчо: Ние правим тия неща, но освен "гавърите", имаме много авторски парчета, които са много античалга. Както "Поп фолк звезда“ и едноменното парче от новия албум "Чакараци“.

Орлин: Освен това, ние правим кавъри на парчета на ретро чалги – на онези стари песни, които бяха много народни и много близо до хората. Например Лъчо е фен на чалгата от преди 95-та!.: Какви "гавъри" има в новия албум?
Лъчо:  Има един на орк. Кристали, на орк. Китка и златния хит на Кондьо от 93-та "Доко доко“.

Орлин: Абе "Доко доко“ е от 97-ма. Ужас, даже не знаеш как да датираш любимата си чалга...

Лъчо: Изложихме се... Сигурно ги има и двата момента, но аз искам да кажа, че ретро-чалгата беше по-първична и по-истинска от тази в момента. Защото модерните чалги не са представителни за българина – не всеки има своя мацка със силикон и бентли.

.: Ами няма. Както не всеки американец е чернокож гангстер...

Лъчо: Така е. Затова си харесвам старата чалга – шопска салата, ракийка и голф двойка.

.: Сега като каза това, хитът на годината "Тупалка" си е доста близо до народа...

Лъчо: Междудругото, ромите си носят съвсем друг дух в музиката. Там положението е различно.

.: Знам, че преговаряте с ромски музикант да се присъедини към бандата...

Лъчо: Да, вярно е. Тогава ще бъдем истински оркестър! Няма да издавам подробности, но той е ром-пънкар!.: Вече сте и в по-голям състав. Кой участва в записите на "Чакараци"?

Лъчо:  Да, вече имаме гайдар – това е Калин. Иначе в албума участва Жоро от Самейра – виртуозен китарист, на който му е забранено в собствената му банда да свири сола и затова сме го пуснали да се изяви в "Поп фолк звезда“.

Орлин: Също – Симона от Let Them Die -  една мацка с глас, който никой не може да си представи, че може да излезе от толкова малко и невинно същество... Също и Влади от бъдещата група Негодниците. Междудругото, откакто чухме други певци си мислим да има преназначаване с цел оптимизация на трудовия процес...

Лъчо: Бе я говори на български....: Аграрната тема е много застъпена и в този албум – къде я намирате в своя забързан урбанистичен начин на живот?

Лъчо: Общо взето малко граждани останаха в тая държава. Както знаеш, в България никога няма да стане гражданска война, защото всички са селяни.

Орлин: Какви граждани в Студентски град? Един път отиваме на боулинг и не можем да минем от стадо крави...

.: Бе какви крави, какъв боулинг, вие ходите там да "попилявате чакарачки". Я си признайте!

Лъчо: Нашият китарист Милко е фен на натоканите чакарачки. Ние се правим, че не ги харесваме..: Лъчо, моля те, сподели на нашите читатели какво значи "Лаки бу, лака бари чуча"?

Лъчо: "Голям гъз, големи цици". "Шукар бори кар мангел“ пък означава "Хубава булка к*р си иска“. Аз усилено изучавам ромския език, действително е много забавен. Най-много ме кефят непреводими изрази като "джурасте хасте ти гарлесте“ - това е изблик на огромна емоция и радост в ромската душа.

.: Вашата музика е в пряка връзка с употребата на алкохол. Как успява дамата да смогва на всички вас?

Орлин: Тя е малка, но понякога ни разсипва всички!

Лъчо: Мен пък ме е била няколко пъти на концерти...

.: По дупето или по промил?

Роза: Това вече е тайна.

.: В тази мъжка група, особено след докторската ви фотосесия осмеляват ли се феновете да ти правят мръсни предложения?

Роза: Ами то по принцип китаристът ни Милко го искат по китара, а мен – без китара...

Лъчо: Хаха да, а след един концерт Милко бе наречен "Конана със Гибсъна“ ха-ха.

Орлин: Роза пък е нашия скрит коз – когато е на сцената долу има пого и бой, а когато си тръгне, погото и боят си тръгват с нея...

Q-check са: Лъчо Шишарката - китара, вокал, MC Гюбек Мастър Орльо - бас, вокал, Бат Маринчо Сандокана - барабани, вокал, Бат Милко Каналджиев - китара, Роза - вокали, Калин - гайда

 Всички снимки в статията са от личния архив на групата, освен последната, която е дело на София Вълкова.

Сподели.